Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

99 dolog, amit látnod kellett az interneten

2009.03.07. 12:34 Módosítva: 2009-03-07 12:34:06
Nem baj, ha néhány éve nem netezett, most itt van egyetlen listán minden, ami az elmúlt néhány évben történt a virtuális webóceánon. Greg Rutter reklámszövegíró összeszedte a legfontosabb mémeket és a közelmúlt netkulturális szempontból meghatározó műveit.

Tisztességben megőszült bölcsészek, filozófusok most fordítsák el a fejüket, és gyorsan temetkezzenek hű Homéroszukba vagy Nietzschéjükbe: következik az a 99 kihagyhatatlan borzalom, amelyet az internetes kultúra az elmúlt néhány évben produkált.
A lista Greg Rutter reklámszövegíró műve, ő szedte össze azokat a netkulturális termékeket, amit az internetezőknek ismerniük kell, hacsak, mint mondja, nem vesztesek vagy öregek. Nem szép látvány, az biztos.

A listán van egész mozgalom, mint a mémmé nemesült Rickrolling vagy a YTMND, vannak kandi kamerás műsorba való bénázások, mint az afronindzsa esete a nuncsakuval, vannak egyszerű tévés bakik és balesetek, mint a Fox riporterének szőlőtaposós zuhanása, és szerepelnek rajta a remixkultúra nagyjai, mint a Hogyan tervezte meg Hitler a Burning Man fesztivált című videófeldolgozás. És persze vannak olyan alkotások, amelyek eredetileg televízióra készültek, de a neten terjedtek el igazán, mint Sarah Silverman amerikai komikus zenés produkciója, az I'm fucking Matt Damon. Alább megtekinthetnek közülük tízet, a teljes lista meg itt van. Jó kulturálódást, és ne feledjék: az ember a legkegyetlenebb állat.

Cop Shoots himself in the leg (2006)

Szinopszis: Az amerikai rendőr a fegyverek veszélyeiről tartott iskolai előadás közben véletlenül lábon lövi magát, majd drámai hangon megkérdezi: "Mindenki jól van?"

Battle at Kruger (2007)

Szinopszis: Szafári a Kruger Nemzeti Parkban. Oroszlánok elkapnak egy bivalyborjút, ami kéne a krokodiloknak is. A csorda visszatér, és elűzi az oroszlánokat.

I'm fucking Matt Damon

Szinopszis: Sarah Silverman boldog dalban vallja be barátjának, hogy Matt Damonnal dug. Az ágyban, a padlón, az ajtó elé terített törölközőn, a fürdőkádban és a minibárnak támaszkodva. Matt Damon helyesel. 0:58-nál kezdődik a dal. És itt a méltó válasz.

Who Needs a Movie? (2008)

Szinopszis: Fred és Sharon, a dinamikus duó merész videóban ajánlja videószolgáltatásait és webszájtkészítő kapacitását, felvonultatva a 21. századi csúcstechnika minden vívmányát.

Thriller (2007)

Szinopszis: A fülöp-szigeteki Cebu börtönének 1500 elítéltje táncol Michael Jackson Thrillerére. Állítólag nem büntetésből.

YTMND (2001)

Szinopszis: A "You're The Man Now, Dog" webszájtépítő mozgalom 2001 óta él és virágzik. A névadó idézet Sean Connerytől származik, itt az eredeti szájt, itt meg a mocskos részletek.

mandog450

Chocolate Rain (2007)

Szinopszis: Tay Zonday öt percen keresztül énekli azt, hogy "Chocolate Rain". És mintha nem unná meg.

Angry German kid (2006)

Szinposzis: Német gyerek dühöng, mert már nagyon unrealezne, de nem töltődik a játék. A gyerek állítólag színész, de a videó miatt annyira kikezdték az iskolában, hogy egy évre visszavonult.
A kategóriában futottak még: Numa Numa Guy, Afro Ninja, Tron Guy, Start Wars Kid.

Pretty much everywhere, it's gonna be hot

Szinopszis: Artúr, a világ legvidámabb időjósa bejelenti, hogy mindenhol meleg lesz. Mit szednek Haitin az időjósok? Kösz, Artúr!

The Greatest Prank Call Ever (2007)

A 99-es listán nem szerepel, de klasszikus és kihagyhatatlan, legyen akkor ez a századik: telefonos salesman belefut a késbe.