Jenő
-2 °C
6 °C

Hiába fizetünk a gyors internetért

2008.03.06. 00:10
A letöltés sebessége és mennyisége bitre pontosan mérhető, akárcsak az elfogyasztott gáz köbmétere, az internetszolgáltatók mégsem a konkrét terméket reklámozzák, hanem valami megfoghatatlan elméleti lehetőséget. Nem úgy működnek, mintha fontos infrastruktúrát működtetnék, hanem úgy, mintha kaparós sorsjegyeket árulnának: mindenki ugyanannyit fizet nyolc megabitért, de senki sem tudhatja előre, hogy öt-hat megabitet, vagy csak egy-két megabitet kap-e.

A Gazdasági Versenyhivatal januárban kimondta, hogy a reklámokban nem elméleti, hanem reális lehetőséget kell közzétenni. Mik a reális lehetőségek az adsl-szolgáltatásban? Fogalmunk sincs. Az adsl sajnos olyan, hogy amíg a Harap utca 3 alatt simán megy az öt megabit, addig lehet, hogy a 3/B nem kaphat négy megabitnél többet, mert hosszabb a telefonközpontba vezető rézdrót. Technológiai korlát, együtt kell vele élnünk. Sajnos a netszolgáltatók és a telefontársaságok, akik erről a technológiáról igazán mindent tudnak, ennek ellenére blődségekkel hirdetik az adsl-t.

Talán lehet, hogy akár nyolc megabit?

A fogyasztói panaszokra rákérdező cikkünkre reagálva sok olvasónk írta, hogy a szolgáltatók simán szerződést kötöttek szupergyors adsl-re, és amikor kiderült, hogy az átviteli sebesség messze elmarad az ígérttől, a hibaelhárításra kiküldött szerelő közölte (nem hivatalosan, hanem suttogva), hogy már az utcán futó vezeték sem tudja a szerződés szerinti értéket biztosítani. Van, aki a telefontársaságnál dolgozó ismerősétől tudta meg, hogy a lakása környékén nyolc megabit kapacitású drótra van rákötve háromszázötven előfizető. Másnál hónapokig tökéletesen működött az IPTV, majd elkezdett akadozni, lekapcsolták, és bejelentették, hogy a központtól való távolság miatt ott nem is lehet IPTV. Nyilván a táguló világegyetem miatt távolodott el a lakás a központtól.

A netszolgáltatóknak be kellene látniuk végre, hogy minden egyes telefonvonalnak mérhető maximális adatátviteli sebessége van, ami nem passzol a légkondicionált irodákban kitalált elméleti maximumokhoz. Az előfizetők ugyanis nem nyelik le egykönnyen, ha a meghirdetett maximális sebesség és az általuk mért maximális értékek közt 40-50 százalékos különbség van, mert senki sem akarja ajándékba odaadni a havidíj 40-50 százalékát.

Ilyen eltérés esetén elméletileg van lehetőség arra, hogy az ügyfél kisebb sebességű díjcsomagra válthasson. Feltéve, hogy a szolgáltató nem ragaszkodik konokul az egyoldalú hűségszerződéshez, amit ő maga nem tud betartani. Csakhogy sok olvasónk számolt be arról, hogy kisebb díjcsomagba lépve még tovább csökkent a sebesség. Az egyik peches előfizető 8 megabites csomagban 2,5 megabitet kapott, átváltott 4 megabites csomagra, de így már csak 1 megabit jutott nekik. A végén kapott egy hivatalos papírt arról, hogy a vonal nem bír többet egy megabitnél. Senki sem tudta megmagyarázni, hogy korábban miként érhetett el 2,5 megabitet.

A helyzet egyszerűen megoldható, meg kell tiltani, hogy bárki nyolc megabites szolgáltatást adhasson el, ha nem tudja vásárlás előtt bebizonyítani, hogy az adott vonalon tényleg elérhető ez a maximum. (Vicces lenne, ha mondjuk a hentesnél az alapján kéne választanunk, hogy itt kapható maximum egy méter téliszalámi ötezerért.)

Persze azt is tudjuk, hogy a szolgáltatóknak van egy mentőövük, amit minimális garantált sávszélességnek hívnak. Ez a termék, amit mindegyik előfizető megkap. Kár, hogy jó esetben is csak hatod akkora, mint a meghirdetett lehetőség. Megnéztük a legnagyobb internetszolgáltatók – T-Online, Externet, Interware, Enternet, Invitel, GTS Datenet – weboldalait, és az árak mellett egyiküknél sem a valódi termék szerepelt, hanem az elméleti lehetőség. A garantált sávszélességről általában külön oldalon írnak. Így van évek óta.

Félre a kamut!

Ha a szolgáltatók tisztességesen akarják meghirdetni a termékeiket, akkor az árlistáknak nagyjából így kell kinézniük:

128 kbps letöltési sebesség – 3000 forint (maximum 1 mbps)
256 kbps letöltési sebesség – 4000 forint (maximum 4 mbps)
512 kbps letöltési sebesség – 8000 forint (maximum 8 mbps)

Lenne még egy lehetőség a rendszer kifehérítésére. A sebességmániás díjcsomagok mellett alternatívaként megjelenhetnének olyan díjcsomagok is, amelyeknél a letöltés sebessége nem számít, csak a letöltött adat mennyisége határozza meg az árat, ugyanúgy, mint a mobilszolgáltatóknál. Még a kezdő internetezők is meg tudják figyelni néhány hónap alatt, hogy nagyjából mennyi adatot töltenek le havonta, ahogy a gázóra leolvasása sem jelent gondot a társadalom többségének, és ennek megfelelően könnyen kiválaszthatnák maguknak a legjobb díjcsomagot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?