Huba
17 °C
33 °C

Hiába fizetünk a gyors internetért

2008.03.06. 00:10
A letöltés sebessége és mennyisége bitre pontosan mérhető, akárcsak az elfogyasztott gáz köbmétere, az internetszolgáltatók mégsem a konkrét terméket reklámozzák, hanem valami megfoghatatlan elméleti lehetőséget. Nem úgy működnek, mintha fontos infrastruktúrát működtetnék, hanem úgy, mintha kaparós sorsjegyeket árulnának: mindenki ugyanannyit fizet nyolc megabitért, de senki sem tudhatja előre, hogy öt-hat megabitet, vagy csak egy-két megabitet kap-e.

A Gazdasági Versenyhivatal januárban kimondta, hogy a reklámokban nem elméleti, hanem reális lehetőséget kell közzétenni. Mik a reális lehetőségek az adsl-szolgáltatásban? Fogalmunk sincs. Az adsl sajnos olyan, hogy amíg a Harap utca 3 alatt simán megy az öt megabit, addig lehet, hogy a 3/B nem kaphat négy megabitnél többet, mert hosszabb a telefonközpontba vezető rézdrót. Technológiai korlát, együtt kell vele élnünk. Sajnos a netszolgáltatók és a telefontársaságok, akik erről a technológiáról igazán mindent tudnak, ennek ellenére blődségekkel hirdetik az adsl-t.

Talán lehet, hogy akár nyolc megabit?

A fogyasztói panaszokra rákérdező cikkünkre reagálva sok olvasónk írta, hogy a szolgáltatók simán szerződést kötöttek szupergyors adsl-re, és amikor kiderült, hogy az átviteli sebesség messze elmarad az ígérttől, a hibaelhárításra kiküldött szerelő közölte (nem hivatalosan, hanem suttogva), hogy már az utcán futó vezeték sem tudja a szerződés szerinti értéket biztosítani. Van, aki a telefontársaságnál dolgozó ismerősétől tudta meg, hogy a lakása környékén nyolc megabit kapacitású drótra van rákötve háromszázötven előfizető. Másnál hónapokig tökéletesen működött az IPTV, majd elkezdett akadozni, lekapcsolták, és bejelentették, hogy a központtól való távolság miatt ott nem is lehet IPTV. Nyilván a táguló világegyetem miatt távolodott el a lakás a központtól.

A netszolgáltatóknak be kellene látniuk végre, hogy minden egyes telefonvonalnak mérhető maximális adatátviteli sebessége van, ami nem passzol a légkondicionált irodákban kitalált elméleti maximumokhoz. Az előfizetők ugyanis nem nyelik le egykönnyen, ha a meghirdetett maximális sebesség és az általuk mért maximális értékek közt 40-50 százalékos különbség van, mert senki sem akarja ajándékba odaadni a havidíj 40-50 százalékát.

Ilyen eltérés esetén elméletileg van lehetőség arra, hogy az ügyfél kisebb sebességű díjcsomagra válthasson. Feltéve, hogy a szolgáltató nem ragaszkodik konokul az egyoldalú hűségszerződéshez, amit ő maga nem tud betartani. Csakhogy sok olvasónk számolt be arról, hogy kisebb díjcsomagba lépve még tovább csökkent a sebesség. Az egyik peches előfizető 8 megabites csomagban 2,5 megabitet kapott, átváltott 4 megabites csomagra, de így már csak 1 megabit jutott nekik. A végén kapott egy hivatalos papírt arról, hogy a vonal nem bír többet egy megabitnél. Senki sem tudta megmagyarázni, hogy korábban miként érhetett el 2,5 megabitet.

A helyzet egyszerűen megoldható, meg kell tiltani, hogy bárki nyolc megabites szolgáltatást adhasson el, ha nem tudja vásárlás előtt bebizonyítani, hogy az adott vonalon tényleg elérhető ez a maximum. (Vicces lenne, ha mondjuk a hentesnél az alapján kéne választanunk, hogy itt kapható maximum egy méter téliszalámi ötezerért.)

Persze azt is tudjuk, hogy a szolgáltatóknak van egy mentőövük, amit minimális garantált sávszélességnek hívnak. Ez a termék, amit mindegyik előfizető megkap. Kár, hogy jó esetben is csak hatod akkora, mint a meghirdetett lehetőség. Megnéztük a legnagyobb internetszolgáltatók – T-Online, Externet, Interware, Enternet, Invitel, GTS Datenet – weboldalait, és az árak mellett egyiküknél sem a valódi termék szerepelt, hanem az elméleti lehetőség. A garantált sávszélességről általában külön oldalon írnak. Így van évek óta.

Félre a kamut!

Ha a szolgáltatók tisztességesen akarják meghirdetni a termékeiket, akkor az árlistáknak nagyjából így kell kinézniük:

128 kbps letöltési sebesség – 3000 forint (maximum 1 mbps)
256 kbps letöltési sebesség – 4000 forint (maximum 4 mbps)
512 kbps letöltési sebesség – 8000 forint (maximum 8 mbps)

Lenne még egy lehetőség a rendszer kifehérítésére. A sebességmániás díjcsomagok mellett alternatívaként megjelenhetnének olyan díjcsomagok is, amelyeknél a letöltés sebessége nem számít, csak a letöltött adat mennyisége határozza meg az árat, ugyanúgy, mint a mobilszolgáltatóknál. Még a kezdő internetezők is meg tudják figyelni néhány hónap alatt, hogy nagyjából mennyi adatot töltenek le havonta, ahogy a gázóra leolvasása sem jelent gondot a társadalom többségének, és ennek megfelelően könnyen kiválaszthatnák maguknak a legjobb díjcsomagot.