Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Válságban az ausztrál tartalomszűrés

2003.03.05. 09:03
Kapcsolódók (12)
Az ausztrál törvények az internet szűrésére kötelezik a szolgáltatókat, a szoftverek azonban kudarcot vallottak a tesztek során. A legnagyobb ausztrál internetszolgáltatók által használt tartalomszűrő, a Net Nanny 4.0 olyan hatástalan, hogy az ausztrál távközlési hatóság (Australian Broadcasting Authority, ABA) egyenesen a betiltását fontolgatja.
A kontinensnyi ország tudományos és ipari kutatásokat összefogó szervezete, a CSIRO által elvégzett tesztek szerint a Net Nanny 4.0 verziója az esetek 38 százalékában hibásan végezte a feladatát. Az engedélyezett szűrőprogramok listáján szereplő néhány további alkalmazás még rosszabbul teljesített, a Cyber Sentinel például 53 százalékos hibaarányt produkált.

A szűrőket fejlesztő cégek szerint viszont a technológia működőképes, ha valódi pénzügyi érdek fűződik a használatához, így például hatékony lehet a vállalati hálózatokon, írta a Sydney Morning Herald.

Az engedélyezett szoftveres szűrők listáját összeállító ABA a vizsgálati eredményeket azzal párhuzamosan hozta nyilvánosságra, hogy kezdeményezte a tartalomszűrésre vonatkozó szabályozás módosítását. Ausztrália távközlési minisztere, Richard Alston várhatóan néhány héten belül válaszol a javaslatokra.

Szűrjenek a szolgáltatók?

Az országban széles körben használt tartalomszűrő programok rossz hatásfoka alátámasztani látszik az Australia Institute független poltikai kutatóközpont által megfogalmazott lesújtó ítéletet, miszerint alapjaiban elhibázott a szűrés jelenlegi rendszere.

A fiatalok internetes hozzáférésének szabályozása (Regulating Youth Access to the Internet) címet viselő tanulmányában a kutatóközpont jóval keményebb megközelítési módot javasol. Az internet szolgáltatókra hárítaná a tartalomszűrési kötelezettséget, viszont a 18 év feletti felhasználók kijelentkezhetnének a szűrés alól.

Azt javasolják, ami olcsó

Az ausztrál internetes szolgáltatók érdekvédelmi szervezetének (Internet Industry Association, IIA) elnöke, Peter Coroneos szerint az általános szűrés ötletét már korábban elvetették, mert számos családban nincs is olyan fiatalkorú, akit így védeni kellene. Véleménye szerint a döntést a legjobb a szülők kezében hagyni. A szűrés alóli kijelentkezés működhetne ugyan, de tartani lehet tőle, hogy az általános szűrés jelentősen lelassítaná az internetes kapcsolatot, mondta Coroneos.

Az IIA által összeállított irányelvek szerint egyébként a szolgáltató a felhasználónak köteles legalább egy szűrőszoftvert felajánlani, méghozzá minimális költségek mellett. Viszont azt senki nem tudja garantálni, hogy a telepíteni javasolt termék valóban ellátja-e majd a feladatát. A Telstra például azért ajánlja a Net Nanny-t, mivel igen kedvező áron, mindössze 15 ausztrál dollárért (2000 forint) tudja biztosítani a felhasználóinak.

A cégek szűrnek hatékonyan

Az Internet Sheriff szűrőprogramot fejlesztő brisbane-i Tel.net Media szoftvercég termékmenedzsere, Fraser Larcombe a Sydney Morning Heraldnak kijelentette, hogy az internetes szolgáltatóknak nem lehet szívügye a tartalomszűrés, hiszen ütközik az érdekeikkel.

"A szolgáltatók nem szeretnék, ha hatékony tartalomszűrőket használnának az emberek. Olyan felhasználókra van szükségük, akik a lehető legtöbb információt töltik le, hiszen így jutnak bevételhez" - jelentette ki Larcombe. Vagyis a hatékony szűrést nem az aggódó szülők, hanem a vállalatok fogják kiépíteni, hiszen utóbbiaknak anyagi érdeke, hogy az alkalmazottak munkaidőben ne nézzenek például pornóoldalakat.