Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Közös jelszavakkal a regisztrálás ellen

2004.09.08. 11:00
A Bugmenot.com készítői úgy vélik, a személyes adatok védelmére a legjobb megoldás, ha a felhasználó nem regisztrál az azt igénylő honlapokon, inkább az ő adatbázisukban keres egy közös jelszót, és azt használja. Így ráadásul elkerülheti az időrabló és fárasztó regisztrálási procedúrát is.
A Bugmenot.com honlapot azért hozták létre, hogy gyorsan át lehessen ugrani a regisztrációs folyamatot az azt igénylő honlapoknál, és ne kelljen megadni személyes adatokat. A honlap egyszerű megoldást kínál a webes regisztrálás elkerülésére: a meglehetősen puritán kezdőlapon csak be kell írni a megfelelő helyre a meglátogatni kívánt site címét, és rögtön meg is kapjuk a hozzá tartozó felhasználónevet és jelszót.

Ha esetleg nem jó a jelszó, a "Nem működik" gombra kattintva újat kapunk, amennyiben szerepel ilyen az adatbázisban. Ugyenezen az oldalon lehet a frissen regisztrált jelszavakat elküldeni. A rendszer néha fel is szólít friss jelszavak elküldésére, így akarják biztosítani, hogy folyamatosan működő jelszavak legyenek az oldalon.

Időrabló és idegesítő

Az oldalon számos érvet felsorolnak a regisztrálás ellen: azon túl, hogy így nagyobb biztonságban vannak a személyes adatok, kevesebb spammel is találják meg a felhasználót, különben is az egész regiszrációs hercehurca időrabló és idegesítő dolog, ráadásul sokan úgyis hamis demográfiai adatokat adnak meg. "Képzeljük csak el, milyen lenne, ha minden oldal regisztráláshoz kötné a tartalom elérését" - írják. Annak eldöntését, hogy az oldal használata etikus-e, a készítők a látogatóra bízzák.

A Bugmenotra nem lehet fizetős szolgáltatások jelszavait feltölteni, ha az üzemeltetők mégis találnak ilyet, azt eltávolítják. A fizetős honlapok üzemeltetőivel megnyugtatásul közlik: ha "nem tudnak aludni" attól való félelmükben, hogy potyázó felhasználók ezrei fogják ellepni az oldalukat, küldjék el honlapjuk címét, és azt automatikusan kizárják a rendszerből.

Jelenleg huszonötezer oldal jelszavai találhatók meg a honlapon. A cikk írásakor a New York Times, a Washington Post, a Los Angeles Times, az Atlanta Journal-Constitution és a Chicago Tribune honlapjához kértek a legtöbben jelszót.