Lóránt, Loránd
-3 °C
3 °C

Közös jelszavakkal a regisztrálás ellen

2004.09.08. 11:00
A Bugmenot.com készítői úgy vélik, a személyes adatok védelmére a legjobb megoldás, ha a felhasználó nem regisztrál az azt igénylő honlapokon, inkább az ő adatbázisukban keres egy közös jelszót, és azt használja. Így ráadásul elkerülheti az időrabló és fárasztó regisztrálási procedúrát is.
A Bugmenot.com honlapot azért hozták létre, hogy gyorsan át lehessen ugrani a regisztrációs folyamatot az azt igénylő honlapoknál, és ne kelljen megadni személyes adatokat. A honlap egyszerű megoldást kínál a webes regisztrálás elkerülésére: a meglehetősen puritán kezdőlapon csak be kell írni a megfelelő helyre a meglátogatni kívánt site címét, és rögtön meg is kapjuk a hozzá tartozó felhasználónevet és jelszót.

Ha esetleg nem jó a jelszó, a "Nem működik" gombra kattintva újat kapunk, amennyiben szerepel ilyen az adatbázisban. Ugyenezen az oldalon lehet a frissen regisztrált jelszavakat elküldeni. A rendszer néha fel is szólít friss jelszavak elküldésére, így akarják biztosítani, hogy folyamatosan működő jelszavak legyenek az oldalon.

Időrabló és idegesítő

Az oldalon számos érvet felsorolnak a regisztrálás ellen: azon túl, hogy így nagyobb biztonságban vannak a személyes adatok, kevesebb spammel is találják meg a felhasználót, különben is az egész regiszrációs hercehurca időrabló és idegesítő dolog, ráadásul sokan úgyis hamis demográfiai adatokat adnak meg. "Képzeljük csak el, milyen lenne, ha minden oldal regisztráláshoz kötné a tartalom elérését" - írják. Annak eldöntését, hogy az oldal használata etikus-e, a készítők a látogatóra bízzák.

A Bugmenotra nem lehet fizetős szolgáltatások jelszavait feltölteni, ha az üzemeltetők mégis találnak ilyet, azt eltávolítják. A fizetős honlapok üzemeltetőivel megnyugtatásul közlik: ha "nem tudnak aludni" attól való félelmükben, hogy potyázó felhasználók ezrei fogják ellepni az oldalukat, küldjék el honlapjuk címét, és azt automatikusan kizárják a rendszerből.

Jelenleg huszonötezer oldal jelszavai találhatók meg a honlapon. A cikk írásakor a New York Times, a Washington Post, a Los Angeles Times, az Atlanta Journal-Constitution és a Chicago Tribune honlapjához kértek a legtöbben jelszót.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!