Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Buena Vista Hacker Club

2001.02.13. 15:52
Az amerikai nemzetbiztonsági kabinet előtt a katonai elhárítás főnöke elmondta, alighanem maga az ősellenség, Fidel Castro készül kiberháborúra az Egyesült Államok ellen.
Amikor az első hóvirág kibújik a kutyagumi alól, összeül az Amerikai Egyesült Államok szenátusának nemzetbiztonsági tanácsa, hogy áttekintse, kik és milyen formában fenyegetik országukat. A hol nyílt, hol zárt meghallgatásokon már megjelent a CIA igazgatója, George Tenet, és az FBI főnök, Louis Freeh is - ők arról számoltak be, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni védekezést rendkívül megnehezíti, hogy a terrorszervezetek feltörhetetlen titkosítást alkalmaznak kommunikációjuk biztosítására.

A rossznál mindig van rosszabb: az első számú közellenség, Oszama bin Laden mellé felsorakozott Fidel Castro - az első számú ősellenség.

Castro a vonalban

Fidel Castro
Hálók gerillái egyesüljetek!
Tom Wilson admirális, a katonai hírszerzés főnöke egy múlt heti nyílt meghallgatáson elmondta: elképzelhető, hogy a 74 éves kubai diktátor utasítására egy kíbertámadás előkészítése folyik a szigetországban.

Wilson úgy vélte, Castro ,,információs hadviseléssel vagy számítógépes hálózatok elleni támadással megkísérelheti megbontani az amerikai hadsereg integritását". Ron Wyden szenátor kérdésére ezt a feltételezést azzal támasztotta alá, hogy míg a kubai hadsereg rendkívül rossz állapotban van, a hírszerzés és konspirációs tevékenység töretlen, sőt erősödik.

Wyden jogosan kérdezett. A közvélekedés arra az egyszavas keresésre, hogy 'Kuba', a következő találatokat adja: Elián Gonzalez, Buena Vista Social Club, élelmiszerhiány, vécépapírhiány, rum, szivar, Che Guevara, Guantenamera. Az ellenség néha maga is elhiszi, hogy csak félrevezetésből tetteti magát nyomorultnak - a Pentagonban persze azért kapják a fizetésüket az emberek, hogy mindent komolyan vegyenek.

Virtuális aszimmetria

,,Szenátor úr, Kuba nem jelent fenyegetést a hagyományos katonai értelemben, ugyanakkor jelentős tényező, hogy aszimmetrikus taktikát vethetnek be magasabb rendű haderőnkkel szemben. Nagy katonai hírszerzői apparátusuk van, jó az elhárításuk, és képesek lehetnek zavart okozni hadseregünkben aszimmetrikus taktikákkal" - mondta a katonai elhárítás főnöke a testületnek.

Az aszimmetrikus taktika a katonai nyelvben, azt a hadviselést jelenti, amelyet egy kisebb haderő alkalmaz a totális túlerővel szemben. Terrorizmus, partizánkodás, gerillahadviselés.

A bizottság feladata, hogy a megfelelő fenyegetések kivédésére költségvetési pénzeket helyezzen az erre szakosodott hatóságok és ügynökségek (az FBI, a CIA és az NSA) zsebébe - utóbbi idén rekordösszegre számíthat.