Auguszta
-4 °C
2 °C

Kódtörés legálisan

2005.01.20. 12:53
Titkosírásfejtő versenyt rendezett a neten egy német egyetem kriptológiai kara. Nyerni nem lehet semmit - a szervezők célja, hogy demisztifikálják a titkosítás tudományát.

Online titkosírásfejtő versenyt írt ki a bochumi Ruhr Egyetem matematika tanszékének Kriptológiai és IT-biztonsági kara, a CITS. A célnak szentelt szájton, a sejtelmesre dizájnolt mystery-twister.com-on játékos formában bárki próbára teheti titkosírás-fejtő képességeit. A versenyben való részvételhez regisztrálni kell, de a demováltozat enélkül is kipróbálható.

#alt#A Mystery Twister a titkosítás olyan formáival ismerteti meg a játékosokat, mint a szövegek digitális "ujjlenyomatát" elkészítő hash függvények, vagy a nyilvános kulcsú rendszerek létrejöttét lehetővé tevő úgynevezett aszimmetrikus titkosítási módszerek. És bár az egyszerűbb feladványok különösebb felkészültség nélkül is megfejthetők, a komolyabbakhoz nem árt, ha a játékos otthonosan mozog a matematika olyan területein, mint az algebra, a számelmélet és a kombinatorika. Ráadásul mindez időre megy: egy-egy feladvány megoldásáért több pontot kap, aki hamarabb végez vele. A játékban most egy strifey nevű kódtörő vezet 836 ponttal.

Komoly játék

A téma komolyságára jellemző, hogy a versenyt olyan szponzorok támogatják, mint a Sun Microsystems vagy a Verisign, és nem véletlenül: kevesen tudják, de a kriptológia az IT-terület egyik húzóágazata. A biztonságos banki tranzakciók vagy akár az egyszerű internetes vásárlás lebonyolításához mindenképpen titkosítani kell a neten továbbított adatokat, hiszen anélkül bárki viszonylag egyszerűen hozzáférhetne a tranzakció résztvevőinek személyes adataihoz, így lakcímükhöz, társadalombiztosítási számukhoz vagy akár hitelkártya-számukhoz is. A magukra valamit is adó cégek szintén titkosítják adatforgalmukat, de az átlagosnál paranoidabb magánfelhasználók közül is sokan használnak titkosítási módszereket, így a nyilvános kulcsú módszeren alapuló PGP-t (Pretty Good Privacy).

Nem mágia, tudomány

Titkosítási módszereket azonban nem csak az interneten zajló adatcsere során használunk. Kódolják az információt a bankok az automatából történő pénzfelvétel során, és a mobiltelefonok is titkosított formában értekeznek a bázisállomással, amikor azonosítják magukat az úgynevezett "challenge/response" technikával; ezen kívül kódolt formában tárolja az adatokat a legtöbb chipkártya is.

A kriptológia tudománya két egymással versengő, ugyanakkor egymástól elválaszthatatlan "szakágból" tevődik össze: a kriptográfiából, ami az üzenetek titkosításával foglalkozik, és a kriptoanalízisből, ami adatvédelmi rendszerek támadását, feltörését célozza. A Mystery Twisteren zajló online titkosírásfejtő verseny a támadást helyezi előtérbe, amikor a játékosok hackerképességeit teszi próbára. A versenyen egyébként semmit sem lehet nyerni - a rendező CITS szerint maga a megtett út a jutalom. A kiírók célja pedig a játékkal az, hogy demisztifikálják a kriptológiát, amiről a felhasználók jó része úgy gondolja, hogy "mágikus, misztikus... vagy egyszerűen csak kriptikus".