Gerzson
-3 °C
3 °C

Titkosított levelezés átlagjúzereknek

2005.01.13. 11:10
Titkosítás során a szöveg olyan kóddá alakul át, amely csak a megfelelő kulccsal értelmezhető. A modern kriptográfia összetett algoritmusokat és bonyolult kulcskezelési módszereket használ, hogy távol tartsa a kódtörőket, a Ciphire azonban elvégzi ezt a munkát a júzer helyett, és mindegyik levelezőklienssel együttműködik.
A németországi Ciphire Labs által kifejlesztett szoftver úgynevezett nyilvános kulcsú titkosítást használ, és roppant könnyen kezelhető, írja a New Scientist. Laird Brown, a vállalat vezetője a tudományos lapnak elmondta, hogy a szoftver magánfelhasználóknak ingyenes, a vállalatok licencdíjért használhatják.

Háttérben rejt

Telepítés után a Ciphire folyamatosan együttműködik a levelezővel, de mivel a leveleket a levélküldés megkezdése után, illetve a beérkező levél megjelenése előtt veszi kezelésbe, a felhasználó számára az egész folyamat láthatatlan. A program automatikusan létrehozza a nyilvános és privát kulcsokat, csupán egy jelszót kér a júzertől.

A nyilvános kulcsot a Ciphire szerverein, a privátot a júzer saját számítógépén tárolja a program, és a két kulcs úgy kapcsolódik egymáshoz, hogy a levelezés két résztvevője a titkos kulcs csereberéje nélkül is biztonságosan tud kommunikálni egymással. A Ciphire minden egyes email elküldésekor megnézi a szervereken, hogy a két félnek már van-e ott nyilvános kulcsa, és ha van, titkosítja az üzenetet. A címzett esetében pedig a program automatikusan megkapja a küldő nyilvános kulcsát, és elvégzi a szükséges kódfejtést.

Nem szólhatnak bele

Ha a címzettnek nincs kulcspárja, a program csupán aláírja az üzenetet, ez a módszer azonban nem véd a kémkedők ellen, csupán a levél eredetét igazolja. A Ciphire jelszavai igazodnak az üzenet tartalmához, így illetéktelenek nem tudják észrevétlenül módosítani a szöveget menet közben.