Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Új technológia forradalmasíthatja a Bittorrentet

2008.06.19. 10:20
A Bittorrentre épülő fájlcserélő hálózatok egyetlen sebezhető pontja a keresőoldal. A Cubit keresőtechnológia ezt is kiváltja.

Amikor a kilencvenes évek legvégén a fájlcserélő hálózatok felforgatták az egész internetet, a legnagyobb dobásuk a decentralizáltság volt. Ez egyrészt drámaian felgyorsítja a fájlok terjedését (hiszen nem néhány központi szerver szolgálja ki a letöltőket, hanem azok egymást), másrészt gyakorlatilag elpusztíthatatlanná teszi a hálózatot, hiszen akármelyik gépet kapcsoljuk ki belőle, a többi attól zavartalanul működik. Legalábbis ez az elmélet.

A gyakorlatban a legfejlettebb fájlcserélő technológiára, a Bittorrentre épülő hálózatok felhasználói is néhány nagy központi keresőoldalra (Pirate Bay, Mininova, Demonoid) támaszkodnak. Ha a keresőoldalt sikerül kilőni, az egész hálózat használata nehézkessé és lassúvá válik. Erre rájöttek a fájlcserélők ellen küzdő zene- és filmkiadók is, és jogi eszközökkel próbálják a torrentkereső oldalakat ellehetetleníteni (ahogy ezt tették a Torrentspyjal és a Pirate Bayjel).

A Cornell egyetem kutatói által fejlesztett Cubit technológia azt ígéri, hogy feleslegessé teszi a keresőoldalakat és ezzel végleg elvágja a multicégek reményeit arra, hogy valahogy megszorongassák a fájlcserélő közösséget.

A Cubit egy olyan Bittorrent-kliens, amiben nemcsak a fájlok le-fel töltése, de a keresések is a hálózaton zajlanak, nincs központi szerver, ami tartalmazná a torrentfájlokat (ez az a fájl, ami alapján a kliens leszedi a letöltendő fájl apró darabjait a hálózatról, majd összeilleszti azokat).

A Cubit minden egyes fájlhoz egy egyéni azonosítót rendel a hálózatban, és ezek alapján keres az egyes gépeken (ez persze az erősen leegyszerűsített működési elv, a részletek itt olvashatók). A rendszer még az elgépelésekkel is elbír, a keresettől egy-két karakterben eltérő találatokkal is számol. Egyelőre az Azureus Bittorrent-klienshez érhető el a bétaverzió.