11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Liberalizált domainregisztráció 2000. március 1-től

2000.01.06. 11:45
Az Internetszolgáltatók Tanácsa március elsejétől liberalizálta a magyar domainnevek regisztrációját. Márciustól bárki bármilyen .hu alatti domaint bejegyezhet, nem szükséges bizonyítania, hogy a név valamilyen módon kapcsolódik cégéhez vagy termékéhez. A regisztrálni kívánt domainnevet nyilvánosságra hozzák, két hétig jelentkezhet az, aki úgy érzi, hogy a választott domainnévhez neki van joga. Amennyiben nem jelentkezik senki más, a domaint bejegyzik az igénylőnek.
Domainregisztráció

A legkézenfekvőbb kiskapu a domainregisztrációs szabályok kijátszására a lapalapítás. Bárki alapíthat lapot, a regisztrációhoz mindössze a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának formanyomtatványát kell kitöltenie és tízezer forintot befizetnie. Egy ember vagy cég korlátlan számú lapot regisztrálhat, így elképzelhető, hogy egy szemfüles vállalkozó alapít mondjuk egy Közbekiabálási Szerződési Értesítő címu lapot, és bejegyzi a közbeszerzesiértesitő.hu domaint. Hasonló módszerrel foglalta el az Extra 7 Bt. a compfair.hu domaint, a Prím Online pedig a maffia.hu, kgb.hu és fbi.hu domaineket.

Mindenki egyenlő, de vannak, akik egyenlőbbek - az orwelli mondás a magyar domainszabályozásra is érvényes. A "bárki bármit bejegyezhet" elv csak bizonyos esetekben érvényesül: vannak olyan igények, melyek prioritást élveznek. Ezek azok a domainnevek, melyek cégek hivatalosan bejegyzett nevei, vagy bejegyzett védjegyek. Az ilyen domainekre vonatkozó regisztrációs igényeket nem hirdetik meg nyilvánosan, ha többen is jelentkeznek egy domainért, az kapja meg, aki előbb benyújtotta kérvényét.

Az új szabályozás tulajdonképpen csak a lapengedélyes kiskaput (lásd keretes írásunkat) szünteti meg, a domainek továbbra is jogos tulajdonosaikhoz kerülnek. Probléma csak akkor lehet, ha több hasonló nevű cég, például a Házépítő Kft és a Házépítő Rt is ugyanarra a domainre pályázik, ilyenkor azé a név, aki előbb igényelte. A magyar cégek ugyanakkor még nem fedezték fel az internetet, ezért előfordulhat, hogy a hazepito.hu domaint Kovács János jegyzi be. Ehhez mindössze annyi kell, hogy az érintett cégek két hétig ne vegyék észre a meghirdetett igényt, két hét után pedig Kovács úr megszerezheti élete első domainjét.

Domainregisztrációs szabályozás világszerte

Egyesült Államok

Az amerikai domainregisztráció teljesen szabad, bárki regisztráltathatja az általa kiválasztott domainnevet, ha kifizeti a két évre szóló 70 dolláros regisztrációs díjat. Csak a legutóbbi időkben kezdtek el fellépni a domainbrókerek, a pénzszerzési céllal más cégek nevét bejegyző vállalkozók ellen. Az ICANN (az internetes címeket és számokat kiosztó nonprofit szervezet) augusztus végén érvénybe léptetett szabályzata szerint a domainbrókerek és a domainként bejegyzett cégnév vagy védjegy tulajdonosainak vitáját ezentúl egy pártatlan döntőbíróság dönti el a hosszadalmas és költséges pereskedés helyett. Az eljárás költségét egyenlően osztják el a két fél között.

Nagy-Britannia

Egy jó név minden pénzt megér

A Compaq 1998 augusztusában még 3,3 millió dollárért vásárolhatta meg az altavista.com-ot, a domainnevek árának felső határa azonban, úgy tűnik, a csillagos ég. A business.com domainért az eCompanies 7,5 millió dollárt fizetett novemberben. A year2000.com-ért pedig egymillió, ötmillió, sőt tízmillió dollárt kínáltak az eBayen tartott árverés során, igaz, az ajánlat érvénytelennek bizonyult, így a domain tulajdonosa újabb árverést tervez.

Angliában azoknál az internetszolgáltatóknál lehet .uk végű domaint bejegyeztetni, melyek a Nominet regisztrációs szervezet tagjai. Az angol szabályzat szerint bármely domainnévnek kérhető a regisztrációja, a szolgáltató azonban felfüggesztheti a regisztrációs folyamatot, ha a nevet a felhasználók megtévesztésére használják, jogi vita van tulajdonjoga körül, illetve ha a szolgáltató szerint a fenti események közül valamelyik bekövetkezhet. A szigetországban nemcsak .co.uk végű üzleti címek léteznek, bejegyezhetők ltd.uk és a plc.uk végű címek is, melyek nagyjából a kft.hu és rt.hu megnevezéseknek felelnek meg. Ilyen domaineket természetesen csak angol kft-k és rt-k jegyezhetnek be. A regisztrációs díj szolgáltatófüggő, 50-100 font évente.

Németország

Németországban a DENIC eG regisztrációs szervezet tagjainál lehet kérvényezni a .de végű domainek bejegyzését. A német szabályozás nem engedi a német autórendszám-kódok domainnévként való bejegyzését, mivel elképzelhető, hogy a jövőben ezeket regionális kódokként alkalmazzák majd a nevekben. Ezeken, és a gov.de, com.de, nato.de címeken kívül bármely domainnevet bejegyeznek a szolgáltatók évi 50-100 márka körüli összegért.

Olaszország

Olaszországban december 15-e óta szabadon bejegyezhetőek a .it végződésű domainnevek. Az olasz regisztrációs szervezet döntése szerint bárki, aki rendelkezik adószámmal, korlátlan számban igényelhet minimum 3, maximum 26 karakterből álló .it végződésű domainnevet. A korábbi szabály szerint adószámnál csak egy domainnév bejegyzésére volt lehetőség. A Registration Authority pisai székhelyére azóta megszakítás nélkül áradnak a faxok; sajnos a bejegyzést csak postai úton vagy faxon lehet kérni, online regisztrációra még nincs lehetőség. A regisztrációs díj 30 ezer líra évente.  • Hírek
  • Bankszámla