Sára, Márió
2 °C
6 °C

Behálózza a kormány az egyházakat

2004.04.13. 15:34
Az első körben 240 parókia, egyházközség és plébánia juthat internet-hozzáféréshez az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával. A tárca a napokban tette közzé a "modern, európai Magyarországot megvalósító program" nyerteseinek listáját, amelyen többségében a református és az evangélikus egyház helyi közösségei szerepelnek. A legnagyobb hazai felekezet, a katolikus egyház nem aktivizálta magát az e-pontok állami támogatására tett ajánlatra.
Az evangélikus, és főként a református egyház parókiái szerepelnek azon a 240 egyházi intézményt felsoroló listán, amelyen Informatikai és Hírközlési Minisztérium az eMagyarország pályázat nyerteseinek speciális csoportját tette közzé. A "modern, európai Magyarországot megvalósító program" nyerteseinek mintegy kétharmadát az ország különböző településeinek református egyházközségei teszik ki, 36 epont létrehozásához kaptak támogatást az evangélikus közösségek. A kedvezményezettek listáján azonban szembetűnően kevés, alig néhány katolikus plébánia, egyházi hivatal szerepel.

Kétezer pont

Az IHM azzal a céllal indította a pályázatot, hogy minél több olyan hely jöjjön létre, ahol azok is internetközelbe kerülhetnek, akiknek otthon nincs gép vagy online-hozzáférésük - jelentette ki az Index kérdésére Mohácsi Béla. Az információs társadalom programok helyettes államtitkára elmondta, hogy a pályázattal összesen mintegy kétezer epontot finanszíroznak. Az önkormányzatok, könyvtárak mellett a történelmi egyházak is hozzájuthattak két számítógépet és egy több funkciós nyomtatót magában foglaló hozzáférési hely kialakításához szükséges összeghez. Az IHM szerint ugyanis ezek a felekezetek rendelkeznek közösségekkel azokban a kisfalvakban, ahol más módon nehéz lenne elérni az ott élőket.

Közhálóra kerülnek

Mohácsi Béla elmondta, hogy az előzetes tárgyalások során a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetésével sikerült megállapodást kötni. A két felekezet vállalta, hogy még áprilisban megvásárolja és beüzemeli a szerződésnek megfelelő gépeket. Az internetre a későbbiekben a szintén kormányzati pénzen kiépített közhálón csatlakozhat mindenki, de amíg az első vagy a közeljövőben létrehozandó második közháló eléri őket, az IHM támogatja a már meglévő saját, vagy piaci áron vett új hozzáférést is. A helyettes államtitkár elmondta, hogy az egyházi pályázók közül gyakorlatilag mindenki megkapta a támogatást, aki a pályázat formai követelményeinek megfelelt. Az IHM Mohácsi szerint a továbbiakban a kisegyházak számára is meghirdet hasonló pályázatot.

A katolikus egyház püspöki karának sajtóirodáján elmondták, hogy a minisztérium értesítését megkapták, a lehetőségről pedig értesítették az egyházmegyéket. Szerdahelyi Csongor szóvivő sajnálatosnak nevezte, hogy a katolikus közösségek közül csak ilyen kis számban éltek a támogatással. Az Index információi szerint egyébként a katolikus püspöki konferencia is tárgyalta az IHM pályázatát.

A református egyház részéről Czapp József, a püspöki titkárság vezetője elmondta, hogy a felekezet vezetése már hosszabb ideje indított informatikai programot, ennek keretében például Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter is Debrecenbe látogatott, ahol "e-reformatika" alapkövet tett le. Az IHM-pályázaton való "jó szereplés" annak is betudható, hogy a tárca valószínűleg stratégiai partnert látott a református egyházban, vélekedett a titkárságvezető. Czapp József elmondta: a minisztériummal kötött szerződés értelmében a hardver és a szoftver árát, illetve a három évre szóló karbantartási díjat is beleszámolva 1-1,2 millió forintot kapnak egy-egy hozzáférési hely létrehozására.