Valér
4 °C
8 °C

Eltűnnek a normális emailek

2005.12.19. 10:45
Egy frissen kiadott tanulmány szerint az internetes emailforgalom egyre nagyobb részét sajátítják ki maguknak a spammerek és a bűnözői csoportok. A teljes adatmennyiség alig 17 százaléka legitim email.

Hatalmas mennyiségű adat keletkezik szerte a világban a naponta elküldött emailekből. Az email-biztonsággal foglalkozó Tumbleweed Communications tanulmánya szerint ugyanakkor ennek csak kis része szolgálja emberek elektronikus üzeneteinek továbbítását.

A forgalom nagyobbik részét ártó szándékú hackerek, spammerek és különféle bűnözői csoportok generálják, például támadások előkészítésére, állítják a tanulmány szerzői. A 100 millió email alkotta minta megvizsgálása után arra jutottak, hogy a forgalom 83 százaléka illegitim és valójában felesleges volt, és alig 17 százalék szolgált hasznos célt.

Miénk van minden usernév

Az úgynevezett "sötét" adatforgalom a Tumbleweed Communications szerint több célt szolgál. Az email szerverek elleni DoS-támadásokon kívül a spammerek így próbálnak új, működő címekhez jutni.

A Directory Harvest (könyvtár leürítés) támadásnál számtalan lekérdezéssel árasztják el a levelezőszervert, a gyakori felhasználóneveket szótár alapján végigpróbálgatva, hátha valamelyikkel be lehet lépni a szerverre, és láthatóvá válnak a felhasználói könyvtárak nevei.

Az utóbbi időben felfutni látszik a szerver teljes felhasználói listáját célba vevő támadási mód, a Tumbleweed Communications szerint 2005 első negyedévében 170 százalékos növekedést észleltek. Emellett a DoS-támadások száma is jelentősen, 300 százalékkal növekedett.

Törött adatok

A fentieken túl a szakértők egyre gyakrabban tapasztalják hibás email-adatcsomagok felbukkanását. Ezeket tudatosan indíthatják útjukra, vagy akár hibás szoftverből is származnak. A sor végén állnak a hibásan címzett emailek, amelyeket sokszor spammerek küldenek ki találomra.

A cégek túl sokat költenek az email infrastruktúrájukra, hogy azon 80 százalékban haszontalan adatmennyiség áramoljon, idézte az InformationWeek John Thielens, a Tumbleweed Communications műszaki igazgatójának szavait. A vállalat meggyőződése különben, hogy a sötét adatforgalom a megfelelő hálózati biztonsági eszközökkel visszaszorítható.