Erik, Alexandra
9 °C
18 °C

Elit hekkerekkel támad Amerika

2005.04.19. 15:50
Vírustámadás, fantomrepülők, megbénított elektromos hálózatok - mindenre képes az Egyesült Államok eddig titokban tartott kiberkommandója. Az amerikai hadügyminisztérium szerint a defenzíva mellett a támadásra való képesség is "különösen kívánatos".

Az Egyesült Államok hadserege olyan, mindeddig titkolt katonai hekkercsoport működését jelentette be, amely a Pentagon hálózatának védelme mellett összehangolt, elsöprő erejű kibercsapást tud mérni az ellenségre - pusztán informatikai eszközökkel.

A csoportot Joint Functional Component Command for Network Warfare-nek (hálózati hadviselés egyesített parancsnoksága, JFCCNW) hívják, és ez az egység felelős többek között a hadsereg hipertitkos küldetéséért, a Computer Network Attackért (számítógépes hálózatok ellen indított támadás, CNA).

A kiberattak a legjobb védekezés

Hadügyi szakértők a Wirednek azt mondták: alig lehet valamit tudni az egységről, de mivel egyesített parancsnokságnak hívják, a valószínű hogy a négy fegyvernem - a légierő, a haditengerészet, a tengerészgyalogság és a szárazföldi csapatok - képviselőin kívül részt vesz benne a CIA, az FBI és a nemzetbiztonsági hivatal, az NSA is. Damien Pickart, a hadsereg főparancsnokságának szóvivője nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a hadügyminisztérium képes támadást intézni számítógépes hálózatok ellen. "Biztonsági és titkosítási okok miatt nem beszélhetek a részletekről. Az a tény viszont, hogy a világ egyre inkább függ a hálózatoktól, azt jelenti, hogy a komputeres hadviselés - legyen támadó vagy védekező jellegű - különösen kívánatos" - mondta Pickart.

Szellem a palackból

Hogy pontosan mivel foglalkoznak a hadsereg elithekkerei, azt a szakértők is csak találgatják. A tavaly tavasszal iraki terroristák által lefejezett Nicholas Berg ügye kapcsán kirobbant belső vita azonban arra utal, hogy az amerikai hadsereg komolyan megfontolja: megbénítsa-e az olyan szervereket vagy webszájtokat, amelyek olyan brutális jeleneteket tesznek közzé, mint Berg elfejezése volt. A délszláv konfliktus során pedig egy esetben az amerikai hadsereg Szerbiába ejtőernyőzött hekkerei állítólag feltörtek egy radarjeleket továbbító hubot, és megtévesztésként fantomrepülőgépeket varázsoltak a szerb hadsereg radarernyőire. Az eset nagy nyilvánosságot kapott, de a Pentagon soha nem erősítette meg a történteket.

Dan Verton, az USA tengerészgyalogságának volt hírszerzője a Wirednek elmondta, hogy a kiberhadviselés - így gonosz vírusok szabadon bocsátása - veszélyeket is rejteget: "A valóságban, mihelyt ez ember leüti az Enter billentyűt, már nem tudja irányítani az eseményeket. "Ha a kormány úgy döntene, hogy vírusokat szabadít az ellenség hálózatára, radar- vagy elektromos rendszerére, nem tudja befolyásolni, mi történik a későbbiekben" - mondta az exkém.