Pongrác
12 °C
23 °C

Ötszáz hacker vár bevetésre az észak-koreai hadseregben

2004.10.04. 10:20
A dél-koreai hírszerzés szerint öt-hatszáz különlegesen felkészített hacker áll készenlétben az észak-korai hadseregben. Az öt évig tartó felsőfokú képzésben részesült kalózoknak a feladata az USA, Dél-Korea és Japán számítógépes hálózatainak támadása.
Az észak-koreai fegyveres erőkben több száz, számítógépes kalózkodásra kiképzett szakértő áll készenlétben, hogy szükség esetén megbénítsa a dél-koreai informatikai hálózatok működését, állítja a dél-koreai nemzetvédelmi minisztérium.

A dél-koreai parlament nemzetvédelmi bizottságának átadott, hétfőn ismertetett minisztériumi jelentés szerint 500-600 internetes "betörőt", azaz hackert foglalkoztat az észak-koreai hadsereg.

Azonos szinten állnak

A különleges, öt évig tartó felsőfokú képzésben részesült kalózoknak az a feladata, hogy behatoljanak az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán számítógépes hálózataiba információgyűjtés vagy ellenséges támadás céljából. Dél-koreai szakértők szerint az észak-koreai felderítési szolgálatok képességei azonos szinten állnak a világ nagyhatalmaiéval.

Idén nyáron, júniusban és júliusban informatikai támadások értek fontos dél-koreai számítógépes központokat Kínából kiindulva. Azt nem sikerült kideríteni, hogy kínai vagy más külföldi hackerek törtek-e be a dél-koreai parlament, különböző kormányhivatalok, magáncégek, egyetemek és tömegtájékoztatási eszközök informatikai rendszereibe. A dél-koreai hírszerzés komolynak minősítette a veszélyt.