Szilárda
-4 °C
2 °C

Tíz évet is kaphat a kormányzati szájtokat feltörő hacker

2004.07.19. 16:09
Hétfőn tárgyalják az Egyesült Államokban annak a húszéves kaliforniai férfinak az ügyét, akit kormányzati számítógépek megtámadása miatt fogtak perbe. A fiatal hacker a Védelmi Minisztérium szájtja és más kormányzati weboldalak ellen intézett támadásokat.
Robert Lyttle-t múlt csütörtökön idézték a szövetségi esküdtszék elé, miután 2002 áprilisában kormányzati számítógépeket támadt meg, írja a Reuters hírügynökség.

Lyttle a vád szerint törvénytelen eszközökkel hatolt be a Védelmi Minisztérium logisztikai információs szolgálatába, az egészségügyi tárca és a NASA Ames kutatóintézetének honlapjára is.

Álnok Duó

Az önmagát Álnok (Deceptive) Duónak nevező hacker állítása szerint azért törte fel a szájtokat, hogy felhívja a figyelmet a biztonsági hiányosságokra. 2002-ben egy emailes interjúban azt nyilatkozta, olyan célpontokat választ, amelyekre egy terrorista is lecsapna.

Azokon az oldalakon, amelyeket sikerült megváltoztatnia, az alábbi szöveget helyezte el: "Komoly fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára a kritikus cybertényezők felderítésének hiánya. Az ország biztonságának hiányáról tájékoztatni kell a nyilvánosságot."

A védett gépekről megszerzett információkat az Álnok Duó közzé is tette, az adatok között kormányzati adatbázisok részei, felhasználónevek, jelszavak, hálózati hozzáférések és banki adatbázisok is szerepeltek.

Tíz évet is kaphat

Július 19-én, hétfőn tárgyalják az ügyet az oaklandi szövetségi bíróságon, és az Egyesült Államok ügyészségének tájékoztatása szerint amennyiben Lyttle-t elítélik, tíz évig terjedő letöltendő börtönbüntetés, valamint 250 ezer dolláros (több mint 50 millió forintnak megfelelő összegű) bírság vár rá.

Kyle Waldinger, az Egyesült Államok ügyészségének számítógépes ügyekkel foglalkozó osztályvezetője vezette a hacker ügyét. Waldinger vizsgálata szerint Lyttle támadása hetvenezer dolláros kárt okozott a kormánynak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!