Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Felmentették az Elender-hackereket

2004.05.05. 17:14
Bűncselekmény hiányában a másodfokú eljárásban felmentették azt a három fiatalt, akik négy és fél éve betörtek az Elender szerverére, és közzétették 1900 ügyfél nevét és jelszavát. Ugyanezért ma már elítélnék a srácokat, mondta egyik ügyvédjük, de akkor ez a cselekmény még nem szerepelt a büntető törvénykönyvben.
Kedden másodfokon felmentették azt a három hackert, akik 1999-2000 fordulóján többször betörtek az Elender szerverére, felülírták az internetszolgáltató weblapját, és közzétették 1900 ügyfél nevét és jelszavát, közölte az Indexszel a Fővárosi Bíróság szóvivője. Az ítélet jogerős, mondta lapunknak Novák Tamás, a másodrendű vádlott ügyvédje.

Nem volt bűncselekmény

Novák Tamás lapunknak elmondta: ma már ugyanezért elítélnék a fiúkat, de a cselekmény elkövetésének időpontjában még nem ismerte a törvény ezt a bűncselekményt, az csak a 2002 április elsejei btk-módosítással került bele. A bíróság kedden azt mondta ki, hogy a szerver feltörése nem minősül közérdekű üzem megzavarásának, és ilyen elkövetési magatartás mellett a magántitok jogosulatlan megismerése sem volt akkoriban még bűncselekmény, magyarázta az ügyvéd.

Mint emlékezetes, az Elender szerverére betörő, akkor még fiatalkorú fiút és egyik társát "folytatólagosan, bűnszövetségben elkövetett közérdekű üzem működése megzavarásának bűntettével és ötrendbeli, bűnszövetségben elkövetett magántitok jogosulatlan megismerésével" vádolta a Fővárosi Főügyészség, amit kettőtől akár tizenkét évig terjedő szabadságvesztésssel is büntethetnek. Harmadik társuk ellen "bűnsegédként, folytatólagosan bűnszövetségben elkövetett közérdekű üzem működése megzavarása" miatt emeltek vádat.

Fullra bent voltak

Mint akkor megírtuk, a hackereket 2000 márciusában fogták el. Az elsőfokú eljárásban, főként az elsőrendű vádlott vallomására alapozva a bíróság a következőképp rekonstruálta a történteket: az elkövetők 1999 december 29-én beléptek a rendszerbe, feltelepítettek egy lehallgató programot, és így később megszerezték az Elender mintegy 35 ezer ügyfelének azonosítóját. 2000 január 8-ára virradó éjjel a jelszavak birtokában a cég honlapját kicserélték egy maguk által szerkesztettre, amin közzétették a birtokukba jutott felhasználói jelszavakat. A cég emiatt kénytelen volt leállítani a szervert, vagyis szünetelt a sokezer ügyfél által igénybe vett internet- és emailszolgáltatás.

Miután birtokukba jutott a cég egyik informatikai igazgatójának jelszava, a fiatal hackerek hasonló akciót hajtottak végre január 27-ére virradó éjszaka is, amikor már rendszergazdai (root) jelszavakat is nyilvánosságra hoztak, ekkor a feltörés miatt már három napra leállt a teljes rendszer. A behatolások közben a vádlottak mindvégig IRC-n tartották a kapcsolatot, erről a harmadrendű vádlott gépén talált chat-naplófájl is árulkodott "fullra bent vagyunk" illetve "olyan lazán mászkálunk, mint állat" megjegyzésekkel.

Első fokon, nem jogerősen az elsőrendű - fiatalkorú - vádlottat egy év tíz hónap fiatalkorúak fegyházában letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság, az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztették. A másodrendű vádlott két év börtönt kapott, négy évre felfüggesztve, míg a harmadrendű vádlott egy év tíz hónapot, három évre felfüggesztve.