Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Felfüggesztett börtönt kaptak az Elender-hackerek

2003.12.15. 11:41
Felfüggesztett börtön-, illetve fogházbüntetésre ítélték azt a három fiatal hackert, akik négy éve többször feltörték az Elender rendszerét. A nem jogerős ítélet szerint egyikük 2 év felfüggesztett börtönbüntetést, két társa pedig 1 év 10 hónap felfüggesztett fogházbüntetést kapott.
A három fiatal egy internetes csatornán (IRC) ismerkedett meg egymással. Az elsőrendű, fiatalkorú vádlott 1999 júniusában ismeretlen módon megszerezte az Elender Rt. egyik vezetőjének jelszavát, és 1999 októberétől többször behatolt a vállalat telnet szerverére. Ezzel a tettével eldicsekedett a másik két vádlottnak, majd együtt kitervelték, hogy feltörik az Elender, és több Elender előfizető honlapját.

A cég ekkor mintegy 35 ezer, internetes szolgáltatásait igénybe vevő előfizetővel rendelkezett, és a Budapesti Hírközlési Felügyelettől közcélú távközlési szolgáltatóként "közérdekű távközlési üzem" minősítést kapott. Mivel az elkövetés idején hatályos Büntető Törvénykönyv "számítógépes csalásra" vonatkozó paragrafusai nem fedték a fiatalok által elkövetett cselekményeket (nem jogtalan haszonszerzés, illetve nem károkozás motiválta őket tettükben, hanem, mint arra vallomásukban is utaltak, a cég közismert biztonsági hibáira akartak rámutatni), ezért az akkor még szabályozatlan jogkörű témában a bíróság a "közérdekű üzem jelentős megzavarásában" találta meg a büntethetőség lehetőségét.

"Fullra bent vagyunk"

A főként az elsőrendű vádlott vallomására alapozva a bíróság a következőképp rekonstruálta a történteket: elkövetők 1999 december 29-én beléptek a rendszerbe, feltelepítettek egy lehallgató programot, és így később megszerezték az Elender mintegy 35 ezer ügyfelének azonosítóját. 2000 január 8-ára virradó éjjel a jelszavak birtokában a cég és az ügyfelek honlapjait kicserélték egy maguk által szerkesztettre, amin közzétették a birtokukba jutott felhasználói jelszavakat. A cég emiatt kénytelen volt leállítani a szervert, vagyis szünetelt a sokezer ügyfél által igénybe vett internet- és e-mail szolgáltatás.

Miután birtokukba jutott a cég egyik informatikai igazgatójának jelszava, a fiatal hackerek hasonló akciót hajtottak végre január 27-ére virradó éjszaka is, amikor már rendszergazdai (root) jelszavakat is nyilvánosságra hoztak, ekkor a feltörés miatt már három napra leállt a teljes rendszer. A behatolások közben a vádlottak mindvégig IRC-n tartották a kapcsolatot, erről a harmadrendű vádlott gépén talált chat-naplófájl is árulkodott "fullra bent vagyunk" illetve "olyan lazán mászkálunk, mint állat" megjegyzésekkel.

Nem jogerős

Az első- és harmadrendű vádlottak az utolsó szó jogán ártatlanságukat hangoztatták, és felmentésüket kérték. A másodrendű vádlott nem kívánt élni e lehetőséggel.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfői tárgyalásán bűnösnek találta mindhárom vádlottat, folytatólagosan és bűnszövetségben elkövetett, közérdekű üzem működésének megzavarásában, az első és másodrendű vádlottat ötrendbeli magántitok jogosulatlan megszerzésében. Az elsőrendű - fiatalkorú - vádlottat egy év tíz hónap fiatalkorúak fegyházában letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság, az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztették. A másodrendű vádlott két év börtönt kapott - négy évre felfüggesztve, míg a harmadrendű vádlott egy év tíz hónapot három évr45e felfüggesztve. A bíróság a vádlottakat a bűnügyi költségek megtérítésére is kötelezte, fejenként 511 ezer forintot kell befizetniük az államkasszába. A bíróság az "elkövetés eszközének" minősített két merevlemezt (winchestert) lefoglalta, és a rendőrségi múzeumnak kiállítási tárgyként elküldik.

Az ítélet nem jogerős, noha a vád képviselője az ítéletet tudomásul vette, a vádlottak azonban bűncselekmény hiányára hivatkozva felmentésért fellebbeztek, így az ügy a Fővárosi Bíróságon másodfokon folytatódik.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft