Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Tagad az Elender rendszerét feltörő gimnazista

2002.12.03. 14:36
Tagadta bűnösségét az a harmadikos gimnazista, akit az ügyészség az Elender internetszolgáltató rendszerének három évvel ezelőtt történt sorozatos feltöréseivel vádol a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) kedden megkezdődött büntetőperben. Az ügyben jövőre várható ítélet.
A vádban foglalt bűncselekmények - folytatólagosan, bűnszövetségben elkövetett közérdekű üzem megzavarásának és magántitok jogosulatlan megismerésének bűntette - miatt halmazatban akár 12 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. Az elsőrendű vádlottra, aki a cselekmény elkövetésekor 16 éves volt, lényegesen enyhébb büntetéskiszabási szabályok vonatkoznak.

Az elsőrendű vádlott a tárgyaláson arra a kérdésre, hogy miért az Elender rendszerébe hatoltak be, úgy válaszolt: az internetes társadalom nem szerette ezt a céget, mert a biztonsági rendszere tele volt hibákkal, "lyukas volt", ráadásul hónapokon át nem is javították ki hiányosságait.

Arra a kérdésre, hogy miért nem e-mailben figyelmeztették a szolgáltatót a rendszer hiányosságaira, azt felelte: ez eszébe sem jutott, lehet, hogy ez lett volna a helyes. Bár véleménye szerint a cég így sem javította volna ki biztonsági rendszerének azokat a hibáit, amelyekről hónapok óta tudomásuk lehetett.

Nem éltek vissza a személyes adatokkal

A vádlott hangsúlyozta, hogy a rendszer feltörésekor nem kívántak személyes adatokkal visszaélni, például nem olvasgatták mások leveleit, de az sem merült fel bennük, hogy bárki visszaélhetne az általuk nyilvánosságra hozott információkkal.

A vádlott elmondta: az akciókhoz használt programokat teljesen legálisan töltötték le főként amerikai webhelyekről. A vádlott szerint a rendszer feltörése, a jogosultságok megszerzése után bármit megtehettek volna az Elender adatállományában, akár visszavonhatatlanul le is törölhették volna, de ez meg sem fordult a fejükben.

Feltörte, de nem tartja magát bűnösnek

A vádiratban szereplő tényállást a tárgyaláson lényegében elismerte az elsőrendű vádlott, ám mégis úgy vélekedett, hogy nem bűnös. Nem követett el bűncselekményt, amikor társaival feltörte a szolgáltató rendszerét és eközben lehallgató programokat alkalmazott, honlapokat cserélt ki és rendszergazdai, valamint felhasználói jelszavakat hozott nyilvánosságra.

A cselekménynek a vád szerint két tettese és egy bűnsegédje van. Az ügyben még várhatóan két-három tárgyalásra lesz szükség, ahol tanúkat, szakértőket hallgat meg a bíróság. Az elsőfokú ítéletet várhatóan már a jövo évben hirdetik ki. A hasonló internetes rendszerfeltöréseknek nincs kialakult bírói gyakorlata, hasonló esetek még nem kerültek büntetőbíróság elé Magyarországon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!