Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kedden kezdődik az Elender-hackerek pere

2002.12.01. 13:18
Bűnszövetségben, folytatólagosan elkövetett közérdekű üzem megzavarása és bűnszövetségben elkövetett magántitok jogosulatlan megismerése miatt állítják bíróság elé kedden azt a két fiatalt, akik két éve kétszer is feltörték az Elender Rt. számítógépes rendszerét. Egyikük a bűncselekmény elkövetésekor még csak 15, másikuk 19 éves volt, tettüket nem az anyagi haszonszerzés motiválta, csak a rendszer hiányosságaira akarták felhívni a figyelmet. Törvény szerint bűnösségük esetén 2-től 12 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők. Harmadik társukat bűnsegédi magatartással vádolja az ügyészség.
A Pesti Központi Kerületi Bíróságon kezdődő büntetőper vádirata szerint a két ifjú hacker 1999. december 29-én feltörte az Elender Rt. honlapját, a hálózatok forgalmának lehallgatására alkalmas úgynevezett "sniffer" programmal naplózták az előfizetők és a szerver közti adatforgalmat, a felhasználók azonosítóját és kódolt jelszavát rögzítették, majd egy számítástechnikai szakközépiskola szerverén visszafejtették.

Hackertámadások Magyarországon
1999. július 20.
Megváltoztatta a Microsoft Magyarország viszonteladóknak szóló weboldalát a Rebels Hacker Crew nevű hackertársaság. A lapra a céget gyalázó, gúnyos képek és szövegek kerültek. A hackerek nem elégedtek meg a Microsoft oldalának feltörésével, a Pronet internetszolgáltató weboldala helyére is a hackerek irománya került. A Microsoft szerint nem biztonsági rés kiaknázásával törték fel a szervert.

1999. július 15.
Feltörték a Gábor Dénes Műszaki Főiskola weboldalát. Az ismeretlen hacker átírta a főmenüt és humorosnak szánt megjegyzésekkel egészítette ki az eredeti oldalakat, de nem törölt le semmit.

1997 november 12.
A DataNet ügyfélgépeknek fenntartott hálózatán, betörtek az egyik ügyfél szerverére és sikerült két további vendéggépen is jogosultságokat szerezniük. A hackerek holland szerverről dolgoztak, és a feltört számítógépeken a hálózati forgalmat figyelő programot indítottak el, így igen sok jelszóhoz jutottak hozzá, de az akció kizárólag vendéggépekre irányult, a DataNet kapcsolt- és bérelt vonali felhasználóinak jelszavai nem kerültek illetéktelenek kezébe.

1997 március 19.
Több hazai levelezőlistára is felkerült egy lista, mely 1200 MatávNet-előfizető azonosítóját és jelszavát tartalmazta. A listát 1996 nyarán szerezte meg valaki, vélhetően a cég munkatársa, a MatávNet szervérenek üzemzavarát kihasználva. Emellett néhány hónapon át a számlázáshoz használt azonosítószám megegyezett a felhasználók jelszavával. Az érintetteket ugyan a januári számlalevélben az ügyfélszolgálat felszólította a jelszó megváltoztatására, sokan azonban nem reagáltak a felhívásra.

A magyar törvények nem ismerik az internetes bűnözés fogalmát

Az elkövetők mintegy 1900 felhasználói nevet rögzítettek táblázatformátumba a hozzá tartozó jelszavakkal, és az egyik fiatal hacker az Elendert gúnyoló szöveget is szerkesztett. A hackerek 2000. január 8-án jogosulatlanul behatoltak az Elender rendszerébe, ezért a cég munkatársainak több órára le kellett választaniuk a szervert az internetről. Ez mintegy 35 ezer előfizetőt érintett. Három héttel később a két tettesi magatartással vádolt fiú ismét jogosulatlanul behatolt az Elender rendszerébe, kicserélte a honlapot és jelszavakat hozott nyilvánosságra.

Az Elender Rt. egyik vezetője 2000 januárjában úgy nyilatkozott: az ügyfelek 10 százalékának felhasználói nevéhez és jelszavához fértek hozzá a hackerek, de nem kerültek birtokukba a számlázási, a lakcím és egyéb személyiségi jogokat érintő adatokat. Az Elender Rt. a történtek miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. A cég illetékese akkor úgy nyilatkozott: nehézséget okoz az eset jogi definiálása, hiszen sem a Büntető törvénykönyv, sem a Polgári törvénykönyv nem szól az internetes bűnözésről. A cégnél elképzelhetőnek tartották, hogy a betörőket garázdasági, számítógépes csalás, vagy üzleti titok megsértése, szándékos rongálás miatt jelentik fel.

A nyomozás során az egyik fiatal beismerő, a másik részbeni beismerő vallomást tett. Beismerő vallomásukban elmondták, a hackelést nem anyagi haszonszerzés miatt, hanem azért tették, mert így akarták felhívni a rendszer hiányosságaira a figyelmet. Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága 2001 februárjában továbbította az ügyet vádemelési javaslattal az ügyészséghez, ahol ez év júliusában emeltek vádat. A számítógépes rendszert ténylegesen feltörő vádlott a bűncselekmény elkövetésekor még 16. életévét sem töltötte be. Az ügyészség tudomása szerint ez az első olyan eset, amikor fiatalkorú hacker ellen indult eljárás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!