Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Európa uralja az internetet

2008.05.05. 15:08
Egy kutatás szerint fõleg az európai államok állnak jól az internetes mutatókat figyelembe véve, de a lista élén még mindig Dél-Korea van.

Az International Technology and Innovation Foundation (ITIF) nevû szervezet szakemberei vállalkoztak arra, hogy megmérjék az internet elterjedtségét és sebességét a világ országaiban. Ehhez egy meglehetõsen bonyolult képtelet dolgoztak ki, amiben figyelembe veszik az egy háztartásra jutó elõfizetések számát, az átlagos sávszélességet, valamit azt is, hogy mennyibe kerül egy megabit másodpercenként. Tehát nemcsak a penetráció, hanem a további növekedésre mutatkozó esély is szerepet játszott a kutatás során.

Európában jó internetnek lenni

A listáról kiderül, hogy Európa a világ internet-nagyhatalma, legalábbis az elsõ 15 államból tíz ezen a kontinensen van, jellemzõen az északibb régiókban.

A listavezetõ viszont Dél-Korea 93 százalékos penetrációval, 50 megabites átlagos sávszélességgel, és 63 forint/megabites átlagárral (tehát kábé 3200 forintos, 50 megbaites csomagokkal). Második lett Japán átlagosan 64 megabites csomagjaival, amik körülbelül 1400 forintba kerülnek havonta, ennek ellenére csak minden második háztartás kötötte be a netet. Az elsõ európai állam a harmadik helyezett Finnország lett. Az International Technology and Innovation Foundation jobb helyre sorolta a félmilliós Luxemburgot, mint a háromszázmilliós Egyesült Államokat, mert bár alacsonyabb az átlagos sávszélesség (3 megabit az 5 helyett), alacsonyabbak az árak is.

Az viszont már meglepõ, hogy Magyarország is belefért a legjobb 25-be – ugyan csak az utolsó helyre, de Kelet-Európából egyedüliként. Az eredményt 30 százalékos penetrációval, 3,3 megabites átlagos sávszélességgel és 800 forintos megabitenkénti árakkal (melyeket a gyorsabb csomagok árából számoltak vissza) hoztuk össze. Közvetlenül utánunk jönnek a lengyelek, aztán a csehek, végül a szlovákok. Ezekben az országokban ugyan nagyobb az átlagos sávszélesség, de árban sokkal rosszabbul állnak nálunk. Az összesített mutatónk 8,22 pont, ami elmarad ugyan Dél-Korea 16 pontjától, de nem sokkal rosszabb, mint az Egyesült Államok 10,25 pontja.

A teljes lista letölthetõ innen, de e cikk írásakor éppen nagyon sokan próbálkoznak a letöltéssel, úgyhogy eltarthat öt-tíz percig, amíg lejön az amúgy nem túl nagy pdf.