16:00, November 30.
Ausztrália 1
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30. ÉLŐ
Tunézia 1
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Játékháború New Yorkban

2000.01.25. 17:59
Az etoy százrészes története folytatódik: miután lenyomták a Santa Monicai eToyst, úgy döntöttek beveszik Manhattant is. Áprilisban a New Yorki közönség megtekintheti, hogyan néz ki a hálózati művészetben utazó etoy játékháborúja a valóban.

A zürichi művészcsoport története folyamán másodszor fog műterembe vonulni munkáival. "Korábban mindig igyekeztünk elkerülni a műtermes dolgot." - mondja Zai az etoy szóvivő-ügynöke - "Egyszer csináltunk valami ilyet Budapesten, mert az Budapest volt, és ettől érdekes volt az egész, de mi nem olyan művészek vagyunk akiket kiállítanak egy galériában. Nekünk az internet a fő terepünk."

Az etoy szóvivő-ügynöke szerint a csoport azért vállalta a kiállítást, mert az utóbbi időben túl sok olyan helyen léptek fel, ahol nem akartak: bírósági tárgyalótermekben, vagy az újságok címlapján. Az etoy New Yorki kiállításának alapját a Toywar.com-on indított játékuk képezi majd. A toywart (vagyis játékháború) az eToys feletti győzelmük ünneplésére indították - jelenleg közel ezren vesznek részt benne.

Játékkatonák
Ahhoz, hogy valaki részt vegyen a játékháborúban elsősorban egy meghívás szükséges, majd erősen meg kell esküdni, hogy a játékos semmilyen kapcsolatban nem áll az eToys-szal. A háború üzlet, ezért a toywar igazgatótanácsa tesztel minden új önkéntest, méghozzá mentális integritási alapon. A leendő harcosnak olyan kérdésekre kell válaszolnia, mint "Ölt már embert?", "Álmodott-e arról, hogy az ellenkező nemhez tartozik?", "Előfordult-e valaha, hogy élvezte a fizikai fájdalmat?", "Úgy érzi, hogy neurózisban, pszichózisban, depresszióban, skizofréniában, vagy más szigorú lelki betegségben szenved?". A sikeres jelentkező egy vicces kis karaktert kap, amelyet egy csatamezőn helyeznek el. A karakterrel nincs lehetőség túl nagy mozgásra: rádió segítségével a hozzá legközelebb eső bajtársával beszélgethet, illetve információs bombákat kell hatástalanítania. Az "etoy.ELLENÁLLÁS!" napiparancs szerint "Amint az etoy.BIRTOK határait átlépi bármelyik eToys által felbérelt ügyvédi iroda béna műanyag-katonája, TELJES KÉSZÜLTSÉG LÉP ÉLETBE!"
"Szinte minden nap újabb csatamezőt kell terveznünk." - mondja Zai. A játékháború jelentős veszteségekkel jár: a résztvevők közel harmada pici koporsóban hever a Toywar.com-on. "Ők valójában nem haltak meg." - mondja Zai - "Meghaltak, de még egy hónapig ott vannak a csatamezőn. Elmehetnek a kórházba és vételezhetnek maguknak energiát, hogy újra éljenek. Most éppen három csatamezőt építünk a holtak elhelyezésére."

A legutóbbi számláláskor tizenhárom csatamező volt. A New Yorki rendezvény ezekről fog szólni. "Ez egy teljesen újszerű környezet lesz, ahol benga nagy csatamezők lesznek a különböző termekben. Lesz még egy olyan asztal is, ahol etoyos befektetésről lehet majd tárgyalni, de ha valaki pént akar, az itt adhatja majd le az etoy részvényét, és megkapja cserébe a pénzt." - mondja a szóvivő-ügynök. "Ez nem egy izolált műalkotás lesz, amit nézni kell. Te is és mi is részesei vagyunk, mert ez egy nagy folyamat. Ez egy szürreális biznisz lesz, és mindenkinek ott kell lennie egész nap."

Az etoy, azért válsztotta kiállítása színhelyéül New Yorkot, mert San Francisco mellett, itt volt az eToys válság idején a legnagyobb támogatói bázisuk.  • Tippek
  • Bankszámla