Csaba
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Novemberben jön az elektronikus ügyintézés

2005.05.03. 14:49
Már csak ötven törvényt kell módosítania a Parlamentnek, és itt az e-kánaán. Hosszú hivatali sorban állás helyett! Otthona kényelméből! Fotelből, fürdőkádból! Egyetlen kattintással! Pillanatok alatt! Szüljön, házasodjon, váljon, haljon a neten!

Várhatóan még a nyári szünet előtt elfogadja a Parlament azt a több mint ötven törvényt módosító csomagot, ami lehetővé teszi, hogy az állampolgárok elektronikus úton intézzék ügyeiket, jelentette be Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter egy keddi sajtótájékoztatón. Az elektronikus ügyintézés kiteljesedését az a tavaly elfogadott közigazgatási törvény teszi lehetővé, ami 2005. november 1-jén lép hatályba - a miniszter szerint ezzel megvalósulhat a szolgáltató állam, hiszen egyenrangúvá válik az elektronikus és a papíralapú ügyintézés.

Alanyi jogon jár a pdf

A törvény egyik újdonsága, hogy míg korábban az egyes ágazatoknak kellett lehetővé tenniük az elektronikus ügyintézést, novembertől ez a lehetőség alanyi jogon jár mindenkinek. A másik újdonság, hogy 2005 novemberétől a különböző igazolások beszerzése nem az ügyfél, hanem a hatóság feladata lesz. Novembertől minden államigazgatási szerv köteles a kormányzati portálon és saját honlapján tájékoztatni az ügyfeleket többek között az illetékes ügyintézők elérhetőségéről, az ügyfélfogadási rendről, az elektronikus és hagyományos ügyintézés részletes menetéről, illetve az ügyfél jogairól és kötelezettségeiről. A hatóságok kötelesek honlapjukon letölthetővé tenni azokat a formanyomtatványokat is, amelyeket vagy papírra kinyomtatva, postán, vagy elektronikus formában fogadnak el a hivatalok.

A személyes jelenlétet nem pótolja

A közigazgatási törvény szerint két módon valósulhat meg az elektronikus ügyintézés. Az ügyfélnek egyrészt lehetősége van arra, hogy ügyét a központi elektronikus szolgáltató rendszer, a www.magyarorszag.hu ügyfélkapuján keresztül intézze. Másrészt megteheti, hogy kérelmével közvetlenül a hatósághoz fordul: ebben az esetben fokozott biztonságú elektronikus aláírással kell rendelkeznie. Kovács példaként elmondta: november 1-től lehetővé válik, hogy az ügyfelek születési, házassági, halotti anyakönyvi kivonatot igényeljenek, bejelentsék lakóhelyük megváltoztatását, kérjék lakcímigazolványuk kicserélését és vállalkozói igazolványuk hiteles másolatát vagy pótlását. Kérhetik ezen kívül külföldi igazolványaik és okleveleik elismerését, illetve intézhetik a munkanélküli ellátással vagy nyugdíjjal kapcsolatos ügyeiket.

Nem lehet viszont a neten intézni olyan ügyvédi és közjegyzői munkához kötődő ügyeket, amelyek során feltétlenül szükséges a személyes megjelenés. Mindebből következik, hogy az elektronikus ügyintézés fokozatosan teljesedik ki, s lesznek olyan intézmények, hivatalok, amelyeknek csak jövő év közepétől, illetve 2007-től kell bevezetniük a rendszert.