Sára, Márió
2 °C
6 °C

Készül az internetfelhasználók feketelistája?

2004.11.26. 13:50
A banki feketelistához hasonló adósnyilvántartást hoznának létre az internetszolgáltatók egy lap értesülése szerint. A szolgáltatók a "vándorló ügyfelek" ellen védekeznének.

Az Isite.hu internetes lap értesülései szerint az internetszolgáltatók olyan adatbázist állítanának össze, melynek célja az előfizetői díjakat nem fizető ügyfelek nyilvántartásba vétele, így az internetes előfizetői kör megszűrése.

A rendszer - hasonlóan a bankok között működő adósnyilvántartáshoz - azt célozza, hogy a jelentős tartozást felhalmozó előfizetők a továbbiakban ne tudjanak másik szolgáltatóhoz vándorolni.

Vándorló ügyfelek

A jelenlegi tapasztalatok alapján az előfizetői kör körülbelül 20-30 százaléka tartozik a "vándorló" ügyfelek közé, írja a lap, akik egy ideig használnak egy előfizetést valamely szolgáltatónál, tartozást halmoznak fel, ezután valamely okból felmondják szerződéses elkötelezettségüket, vagy csak egyszerűen nem fizetik meg tartozásukat.

Az adósok nyilvántartásának használatával azonban a szolgáltatók az előfizetői szerződés megkötése előtt lehetőséget kapnak az ügyfél státuszának lekérdezésére és annak mérlegelésére, hogy megkötik-e a szerződést vagy sem, esetleg szigorúbb feltételekkel kötik-e meg.

Az értesülést az Internet Szolgáltatók Tanácsa az Index kérdésére nem erősítette meg, az illetékes elmondta: még nem hallott ilyen kezdeményezésről.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft