Valér
4 °C
8 °C

Megbélyegzett nemfizetők

2004.08.12. 08:17
Az előzetes védekezés lehetősége, méltányosság, árnyaltabb szabályozás - ezt hiányolja az Igazságügyi Minisztérium a banki feketelistára vonatkozó jelenlegi szabályozásból. A tárca módosítást kezdeményez.
A bankközi adósnyilvántartással kapcsolatos rendelkezések differenciáltabb, pontosabb szabályozását kezdeményezi a pénzügyi és az esélyegyenlőségi tárcáknál az Igazságügyi Minisztérium. Szakemberei szerint a hitelintézeti törvény idevágó passzusai az adós személyiségi és vagyoni jogait egyaránt hátrányosan érintő hiányosságokkal bírnak. A módosítás különös jelentőségű, ha számolunk azzal, hogy a következő években, a kedvezményes lakáshitelekre tekintettel, sokan válhatnak nem fizető adóssá - tájékoztatta lapunkat az IM elképzeléseiről Gadó Gábor helyettes államtitkár. Ma az érdekelt úgy kerül be a nyilvántartásba, hogy nincs módja ez ellen védekezni. Ha pedig bekerült, "megbélyegzettsége" évekig eltarthat, minek következtében akár egy életre ellehetetlenülhet.

A védekezés hiánya

Nincs egyértelmű, törvényben szabályozott rendje annak, hogyan védekezhessen a regisztrációba vétel ellen, és fellépésének bármilyen korlátozó hatása legyen a bejegyzésre - fejtette ki az államtitkár. Akkor sem, ha valójában nem is mulasztott, csak a bank tévedett. Bár bírósághoz fordulhat, nem akadályozhatja meg a regisztrálást.Egyszerűen nyilván lesz tartva mint nem fizető adós, aminek komoly következményei vannak, hiszen az összes többi bank figyelembe veszi, ha ismét kölcsönért fordul.

Előre szóljanak

Az igazságügyi tárca szeretné elérni, hogy az érintett ne utólag kényszerüljön jogai orvoslására: értesítsék, mielőtt neve - úgymond - megbélyegződik, esetleg vagyonilag is hátrányos helyzetbe kerül, és egy független hatóságnál kifogásolhassa a várható banki intézkedést - mondta Gadó. Hozzátette: az sem közömbös, meddig szerepel az adósnyilvántartásban. A hitelintézeti törvény sommásan és méltánytalanul maximum öt évet határoz meg, nem tesz különbséget az adósok között. Pedig nyilván nem mindegy, hogy ki, mekkora kölcsönből mennyit, hogyan törlesztett, mint ahogy az sem, hogy neki felróható okból, vagy éppen önhibáján kívül nem tett eleget fizetési kötelezettségének. Az igazságügyi tárca szerint a mainál árnyaltabb jogi konstrukcióra van szükség, ami módot ad bizonyos, a bankkal szemben eséllyel érvényesíthető méltányossági szempontokra is.