Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Megszűnhet az ingyenes internet

2001.12.09. 15:42
A Magyarországon működő két, ingyenes internethozzáférést nyújtó szolgáltató, a Freestart és a Kiwwi Kommunikációs aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy 15 nappal a hírközlési törvény hatályba lépése előtt még nem ismert sem a döntéshozók elképzelése az árbevétel-megosztásról, sem pedig a konkrét végrehajtási rendelet tervezete.
A két társaság közleményében rámutat: ez lehetetlenné teszi, hogy az érintett cégek a mindenkinek megfelelő szabályozási környezet kialakítása érdekében időben kifejtsék véleményüket.

A Freestart és a kiwwi szerint amennyiben a közeljövőben hatályba lépő végrehajtási rendelet túl alacsony - az EU-gyakorlattól jelentősen eltérő mértékű - részesedést állapít meg az internetszolgáltató jutalékaként, amit a távközlési szolgáltató fizet a generált forgalom után, akkor a két szolgáltató nem látja biztosítottnak az ingyenes internet-hozzáférés fenntarthatóságát.

Ebben az esetben a két szolgáltató több mint 260 ezer regisztrált ügyfele számára szűnik meg az ingyenes internetezés, egyben százezer magyarországi háztartásnak kell lemondania a világhálóhoz történő csatlakozás olcsó lehetőségéről.

20 százalékkal csökkenhet az internetezők száma

A független kutatóintézetek becsléseit figyelembe véve - amelyek szerint az ingyenes szolgáltatók 3-5 százalék ponttal növelték a jelenleg 16 százalékos hazai internetpenetrációt -, összességében 20 százalékkal csökkenhet a hazai netezők száma - ismerteti a közlemény.

Ez megtorpanást jelentene a magyar információs társadalom fejlődésében, és a magyar online piac minden szereplője megérezné a piac méretének csökkenését. A két szolgáltató azzal is érvel, hogy így nem kerülhet sor az általuk tervezett, további több milliárd forintos beruházásra, az ingyenes hozzáférési pontok terjesztésére sem.