Benedek
-4 °C
5 °C

Fejlesztéseket tervez a díjmegosztásból a Freestart

2001.12.04. 18:19
Komoly felhasználói bázissal rendelkezik a Freestart, ebből származó bevételt azonban csak a díjmegosztás bevezetésétől remél a cég - hangzott el a Freestart egy évvel ezelőtti beindulása alkalmából összehívott sajtótájékoztatón. A tervek szerint a megosztott telefondíj rájuk eső részéből finanszírozott ingyenes szolgáltatás mellett fizetős, anonim internetszolgáltatás beindítását is tervezik.
A Freestart 2000 decembere óta több mint 75 ezer eddig még hozzáféréssel nem rendelkező felhasználó számára teremtett csatlakozási lehetőséget az online világhoz, velük együtt összesen 140 ezer ingyenes felhasználót szolgál ki. A cég az elmúlt év során több mint fél milliárd forintot fektetett be Magyarországon, és készen áll hamarosan további 2 milliárd forinttal növelni ezt az összeget - mondta el László Péter, a Freestart Kft. igazgatója.

Bevételt várnak a piacnyitás után

A cég most befektetései után árbevételt szeretne elérni. Az eltelt egy év során a reklámokból alig néhány millió forint bevételük volt. Ennek ellenére a felhasználói roham láttán szükséges volt a bővítés, a felhasználók viszont még aznap betöltötték az új behívóportokat is - mondta László Péter. A cég nagy reményeket fűz a távközlési piac küszöbönálló nyitásához. A piac szereplőihez hasonlóan várják a tarifák körüli kérdéseket tisztázó rendelet végső szövegét.

A hívások nagy része csúcsidőn kívül érkezik

Ellenzik a fordított elszámolást

Újságírói kérdésre László Péter elmondta, nem számolnak azzal a lehetőséggel, hogy az év végéig sem születik meg a tarifaszabályozás. A mostanában sokszor emlegetett kérdésről szólva az igazgató hangsúlyozta, a Matáv ajánlata számukra elfogadhatatlan. Az ingyenes internet-szolgáltatók nem vállalhatják, hogy '600 forintot' kiszámlázzanak a sokszor névtelenségben maradó ügyfeleknek. László Péter véleménye szerint a Matáv arra törekszik, hogy agyonnyomja a gyorsan felfutott ingyenes szolgáltatókat.

Komoly részt szeretnének a telefondíjból

A statisztikákból kiderül, hogy a Freestart a magyarországi vezetékes telefonhívások mintegy öt százalékát fogadja, és ezek 90 százaléka is csúcsidőn kívül érkezik. A Matáv szempontjából a forgalom túlnyomó része nem generál költséget, így náluk az internetes célú hívások díjának szinte 100 százaléka nyereségként jelentkezik. A Freestart ezért 'robosztus szeletet' vár a díjmegosztás során. Nincsenek olyan félelmeik, hogy a megosztás szabályozása elmarad Magyarországon, erről a jogszabály elég világosan fogalmaz. Néhány kelet-európai országban 50 százalékos megosztás létezik, míg máshol 40 százalékot juttatnak a szolgáltatónak. Létezik a díjmegosztásnak egy olyan (közelebbről meg nem nevezett) százalékos értéke, amely alatt tovább már nem tartható fenn az ingyenes hozzáférés, és ki kell vonni ez a terméket a piacról - hangsúlyozta László Péter.

A cég üzleti feladatai közé nem a széles népcsoportok felkarolása tartozik, a befektetők hosszú távon nyereséget szeretnének látni - mondta az igazgató. Ezért jövőre, amint tervezhetővé válnak a bevételek, újabb fejlesztések következnek a cégnél, 10 vidéki nagyvárosban lesz közvetlenül hívható a Freestart. Kitűzött céljuk, hogy 2002 folyamán megháromszorozzák a felhasználóik számát - mondta László Péter.

Jön az anonim, fizetős szolgáltatás

A Freestart az easy internet, vagyis a két perc alatt a világhálóra kapcsolódás lehetőségét szeretné biztosítani, főként a kistelepüléseken élőknek. Az a véleményük, hogy helye van a piacon az ingyenes szolgáltatás mellett a könnyen elérhető, bürokráciamentes hozzáférésnek is. A felhasználó a jelenlegi minta szerint anonim maradhat, telefonszámláján pedig annyi perc internetet fizet, amennyit a hónap folyamán használt. A 'tömegterméknek' titulált ingyenes hozzáférés mellett így előfizetős prémium csomagok bevezetését tervezik, de ezekről egyelőre részleteket nem lehet tudni. A Freestart komoly forgalmat generáló felhasználói mindenesetre számíthatnak arra, hogy nagyobb sávszélességet garantáló, személyre szabott ajánlattal keresik meg őket.

Fiatal férfiak használják
A Freestart.hu regisztrált felhasználóinak nemek szerinti megoszlása: 79 százalék férfi, 21 százalék nő, így az ingyenes felhasználók között még a magyar online közösséget (61%) is felülmúló mértékben találhatóak férfiak. Elgondolkodtató, hogy a hölgyek részaránya közel csak a fele a teljes netes közösséget jellemzőnek (39%).

Az ingyenes hozzáférést használók 15 százaléka fiatal - vagy kiskorú, és további 61 százaléka fiatalabb, mint 36 éves. Az összes regisztrált harmada (33%) a 18-25 éves korosztályból került ki. E mellett 36 évnél idősebb közel minden negyedik felhasználó (24%), ami jól mutatja, hogy nem csak a fiatalok érdeklődnek a szolgáltatás iránt.

Az adatokat a magyar internetezők általános kor szerinti összetételével összevetve elmondható, hogy azok hasonló eloszlást mutatnak, jelentősebb eltérés csak a 18-35 éves korosztály hangsúlyosabb jelenlétében található.

A regisztrált felhasználók több mint negyede (28%) vallotta magát diáknak, fele (53%) aktív dolgozónak, és 6 százaléka inaktív életmódúnak. Magas volt az "egyéb" kategóriát megjelölők aránya is (13%).

Az összes dolgozót tovább vizsgálva látható, hogy 30 százalékuk vállalkozó, közel egyötödük pedig valamilyen közép- vagy felsővezető beosztásban dolgozik, így e csoportnak alig több mint fele dolgozik alkalmazottként.