Ágnes
2 °C
11 °C

Vita az internetes telefondíj megosztásáról

2001.11.28. 16:47
Az már biztos, hogy a hamarosan életbe lépő egységes hírközlési törvény értelmében az internetszolgáltatók is részesülnek az általuk generált telefonforgalom bevételéből. Ennek módja azonban továbbra is kérdéses: noha a hamarosan megjelenő végrehajtási rendeletek fogják megszabni, hogy fordított elszámolást vagy jutalékos rendszert alkalmazzanak az internetszolgáltatók, a Matáv sorra köti a szerződéseket a szolgáltatókkal a fordított díjelszámolásról. A szolgáltatók korábban azzal tiltakoztak az új elszámolási konstrukció bevezetése ellen, hogy az csak az olyan nagy forgalmú cégeknek érné meg, mint az Axelero, a többiek számára veszteséget jelentene. A Matáv szerződéses ajánlatát a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálja, ám döntés csak hónapok múlva várható.
Újabb internetszolgáltatókkal kötött szerződést fordított díjelszámolásról a Matáv, néhány héttel a telefondíj megosztásáról szóló rendelet megjelenése előtt. A piacvezető internetszolgáltatók közül már csak az Inter.Net ellenzi a Matáv által javasolt konstrukciót, az Axelero a Vivendivel és a MátrixCommal együtt már korábban elfogadta a fordított elszámolást, most pedig a GTS, továbbá az EnterNet is aláírta az erről szóló szerződést.

A Matáv illetékese szerint a szerződések jogi szempontból nem ellentétesek a hírközlési törvénnyel, üzleti szempontból előnyösek a távközlési szolgáltatók és az internetszolgáltatók, illetve ügyfeleik számára. Mint azt Vígné Szalontai Katalin elmondta, arra számítanak, hogy a szerződések az internetet szabályozó rendelet kiadása után is hatályban maradnak.

A Matáv szerint az új díjelszámolás előnyös az ügyfélnek

A Matáv szerint az új díjelszámolás előnyös az ügyfélnek is, mert a kialakítandó kedvezményes csomagokkal olcsóbbá válhat az internetezés, egyszerűbben számítható majd ki a szolgáltatás tényleges költsége, és csökkenhet az internetezés összköltsége is. Az EnterNet szerint a fordított elszámolás keretében kialakítható csomagok főleg a nappali internet-használat esetében jelentenek költségelőnyt, ez statisztikáik szerint döntően a céges előfizetőkre jellemző.

Mint már korábban írtuk, a fordított elszámolás lényege, hogy az internetszolgáltatók nagykereskedelmi áron vásárolják a Matávtól a telefonperceket, és az internettarifával együtt számlázzák ügyfeleiknek. Korábban szinte valamennyi internetszolgáltató ellenezte a fordított elszámolás bevezetését, hiszen ez a megoldás rájuk terhelné a szolgáltatás számlázásának és a díjak behajtásának hálátlan és a Matáv által ajánlott nagykereskedelmi tarifakedvezmény ellenére kalkulálhatóan veszteséges feladatát, ezért alternatívát javasoltak: a bevétel százalékában egyszerű jutalékot kértek. Erre viszont a telefontársaság egyelőre nem hajlandó.

Az Inter.Net szerint a fordított elszámolás veszteséges

Az Inter.Net és az Interware továbbra is ellenzi a fordított díjelszámolás bevezetését. Székely Herbert, a cég ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta: az Inter.net már a kezdetektol ellenezte a fordított elszámolás bevezetését a Matáv által kínált feltételekkel. Az igazgató szerint a Matáv azóta sem változtatott a fordított elszámolás szerződéses feltételein oly mértékben, hogy az ne okozna veszteséget cégének. Tehát amíg nincs végrehajtási utasítás vagy a szerződéses feltételek nem változnak, addig ilyen megállapodást nem írnak alá - mondta Székely Herbert.

Díjmegosztást szeretnének

Az Inter.net a telefondíj lehetséges két megosztása közül továbbra is azt támogatja, hogy a telefontársaságok a forgalomgenerálásért cserébe jutalékot adjanak az internetszolgáltatóknak. Székely Herbert szerint ennek a megoldásnak két nagyon fontos előnye van a fordított elszámoláshoz képest. Egyfelől a szolgáltató az így képződő extrabevételt szinte azonnal tovább tudná adni a felhasználóknak, másfelől a jutalék hosszú távra megalapozná az ingyenes internetszolgáltatók gazdálkodását. Az igazgató szerint ez mindenkinek érdeke, hiszen a dial-up felhasználók közel fele csak az ingyenes szolgáltatókkal tud csatlakozni a világhálóhoz, a kritikus tömeg eléréséhez pedig szükség van az ingyenes szolgáltatókra is.

A kedvezmények megszüntetése a Matáv érdeke

Az Inter.net igazgatója kérdésünkre elmondta: azt, hogy a Matáv egyre gyakrabban említi, hogy a díjmegosztás miatt kénytelen megszüntetni a kedvezményes (150 Ft-os) időszakot, hangulatkeltésnek tartják. Ezen kedvezmények megszüntetése ugyanis kizárólag a Matáv érdeke - vélte Székely. Hiszen pont azért nem lettek népszerűek a fordított elszámolásra épülő díjcsomagok, mert így a felhasználók nem tudják kihasználni a Matáv telefonkedvezményeit - mondta el az igazgató.

Jutalékot kérnek az ingyenes szolgáltatók

A két hazai ingyenes szolgáltató, a Freestart és a Kiwwi is ellenzi a fordított díjelszámolást, és jutalékot szeretne az általa generált telefonforgalomból. László Péter, a Freestart igazgatója korábban elmondta, az EU-s gyakorlatnak megfelelően a telefondíj 40-50 százalékát szeretnék megkapni. Véleménye szerint a a csúcsidőn kívüli internet dial-up bevételek a hálózat alacsony kihasználtsága miatt majdnem tiszta nyereséget jelentenek a Matáv (vagy más helyi telefonszolgáltató) számára.

Hasonló álláspontot képvisel a Kiwwi is, Végvári Orsolya, a cég ügyvezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy a szolgáltatóknak nyújtott jutalék forgalomfüggő lehetne, és kereskedelmi tárgyalásokon dőlhet el. "Érdemes tudni, hogy jelenleg Csehországban a távközlési cégek a telefondíj 30-70 százalékát jutattják a forgalmat generáló internetszolgáltatóknak" - mondta az ügyvezető.

Versenyhivatali vizsgálat folyik

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) idén júliusban vizsgálta meg a Matáv szerződéses ajánlatát, amelyet 2001. áprilisában az internetszolgáltatóknak tett - mondta el kérdésünkre Vígné Szalontai Katalin, a Matáv belföldi társszolgáltatói üzletág értékesítési igazgatóhelyettese. Ismertetése szerint a GVH jó néhány versenyjogi kérdést tett fel az ajánlat kapcsán, a Matáv pedig az álláspontját szóban és írásban is kifejtve megindokolta az egyes megajánlott feltételeket. A Gazdasági Versenyhivatal a rendelkezésére álló adatok, információk ismeretében - október 30-án kelt értesítése szerint - az ügy elintézési határidejét fél évvel meghosszabbította.