Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A Gmail ezer gigabájtos tárhelyet kínál

2004.05.19. 11:49
A Gmail felhasználói kedden azt tapasztalták, hogy a tárhelyük méretét minden előzetes bejelentés nélkül egymillió megabájtra bővítették, tehát sokkal több adatot tárolhatnak az interneten, mint a mai csúcskategóriás számítógépek merevlemezén.
A Google még csupán teszteli a Gmail néven beindított emailszolgáltatást, ezért még nem tudható, hogy mely felhasználók kaphatnak bővített tárhelyet, és milyen feltételekkel. Az online keresőt működtető vállalat egyelőre nem kommentálta a változást, írta a ZDNet.

Helyet teremtenek

A Detroitban lakó Rajiv Vyas - aki körülbelül egy hónapja használja a Gmailt - örömmel fogadta a változást, de egyelőre nem tudja elképzelni, hogy mire használja fel a hatalmas tárhelyet, ami tízszer nagyobb, mint amekkora az otthoni vagy az irodai számítógépében van. Szerinte a Gmail hosszú távon segíthet neki abban, hogy az összes létező fájlját egyetlen helyen tárolja, és azokat bárhonnan elérhesse.

A Google áprilisban indította el a webes emailszolgáltatást, eredetileg egy gigabájtos ingyenes tárhellyel. Ezzel a lépéssel a Google jelentős nyomás alá helyezte a legjelentősebb webes emailszolgáltatókat, például a Yahoo-t és a Microsoftot, akik évente 10-50 dollárért sokkal kisebb tárhelyet adnak a felhasználóiknak. A Yahoo válaszlépésként 100 megabájtra növelte a tárhelyét, a Lycos egy gigabájtos tárhelyet kezdett el értékesíteni, a Spymac pedig szintén ingyen adja a Macintosh-rajongó felhasználóinak az gigabájtos tárhelyet.

Túl mélyre ásnának

Bár a Gmail szinte korlátlan tárkapacitása roppant népszerű lehet, a szolgáltatási feltételek egyesek szerint megsértik a magánszférát. A Google ugyanis a levelek szövege alapján akar személyre szabott hirdetéseket megjeleníteni az oldalán.