Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Európai útvonalhálózattal frissít a Google Maps

2006.04.26. 10:30
A Google Mapsen mostantól részletes magyarországi műholdképet és egészen részletes európai utcatérképet is nézegethetünk. Körbesétáltuk a római Florida utcát és körberepültük a paksi atomerőművet.
Frissítette európai adatbázisát a Google Maps. Mostantól az európai országok többségéről már nem csak műholdas képeket láthatunk: a kontinens nyugati és középső útvonalhálózatát felvitték a részletes térképnézetre. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb városoknál szinte az összes utcanevet rátették a műholdas vagy sematikus nézetre, míg a kisebb településeknél a főbb útvonalakat tüntették fel.

Megkerestük a Google-t is azzal, hogy milyen frissítések várhatóak még európai területeken. A hivatalos válaszban megköszönték a megkeresést, és felhívták figyelmünket, hogy a Google Maps a Google Earth felvételeit veszi alapul, utóbbi pedig "a legjobb elérhető felvételeket tartalmazza, melyek többsége 1-3 éves is lehet." Majd hozzátették, hogy sajnos nem áll módjukban nyilvánosságra hozni, hogy melyik területet mikor frissítik. Ugyanakkor jelezték, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél gyakrabban és minél átfogóbban frissüljenek a térképeik.

#alt#
A műholdképek mellé már utcaneveket is kapunk - Barcelonai részlet

Azt tehát nem lehet tudni, hogy mi alapján frissítették az európai országok térképeit. Blogpletykák szerint a Google a nyári futballvébé miatt sietett a frissítéssel: Németország útvonalhálózata ugyanis az új verzióban szinte ugyanolyan részletes, mint a már meglévő amerikai vagy angliai Google-térképeké.

Csak uniós országok úthálózatait tünteti fel a Google. Pontosabban: a balti államok vagy például a szintén uniós tag Szlovénia kiesett a szórásból, viszont Magyarország útjait, utcáit már mutatja a Google Maps. Még érdekesebb, hogy bár a nem uniós balkáni országoknak nincs részletes térképrajza, viszont a Szegedről Görögország felé vezető E70-es út megjelenik az útvonalhálóban.

#alt#
A sárga oszlopok azokat a területeket jelölik, melyekről a Googel Earthben nagyfelbontású képek vannak

Már megszokhattuk, hogy a Google Maps műholdképei nem minden területet mutatnak ugyanolyan részletességgel. Magyarországon eddig jellemzően Budapestet nézhettük meg jó felbontású műholdképekben. Mostantól azonban már a Dunaújvárostól Bajáig húzódó területeket is láthatjuk madártávlatból. Az utcaneveket nálunk is a nagyvárosokban tüntetik fel a legrészletesebben. Budapesten például olyan rövid utcácskákat is megtalálni, mint az Anker köz. Ha olyan települést nézünk - például Szeged -, melynek nincs jó felbontású Google-műholdképe, akkor mintha az utcahálózat is elnagyoltabb lenne.

A két legfontosabb európai helyszín viszont mostantól mindenki számára ingyenesen és szabadon lokalizálható a neten: a paksi erőmű reaktorai és a római Florida utca.