Hogyan lesz a kémintézetből négyszögletű kerek erdő?

2006.04.14. 10:30
Erdővé változott egy kémintézmény Svédországban. Az eset kísértetiesen hasonlít a Fehér Ház medencéjének fásítására. A műholdkép azonban lebuktatja a műholdképet.
Az egyik svéd lap, a Realtid újságírója éppen a svéd online térképszolgáltatót, az Enirót böngészte (olyan, mint a Google Maps), és gondolta, megnézi az amúgy is igen rejtélyes intézmény, a Försvarets radioanstalt (a svéd "védelmi rádióintézet") épületét madártávlatból.

A skandinávok csak "kémintézetnek" becézik ezt a hírszerző szervezetet, merthogy senki sem tudja, hogy mivel is foglalkoznak valójában. (Többnyire csak annyi nyilvános tevékenykedésükről, hogy "információkat gyűjtenek". A szervezet honlapján pedig azt olvashatjuk, hogy a hivatal a jelalapú hírszerzést végzi, és biztonsági tanácsokkal látja el a kormányt.)

Nos, az Eniro műholdfelvételén a kémintézet helyén egy erdő található, míg a Google Mapsen pontosan kivehető a titkolt épületegyüttes. Az Eniro - a Google Mapshez hasonlóan - "hibrid nézettel" (műholdképre vetített infógrafika) is rendelkezik. Ami még furcsább, hogy ezen a nézeten berajzolták az utakat, melyek nyilván az erdő mélyén, a sűrű lombkoronák alatt futnak, láthatatlanul és céltalanul.

#alt#

Az Index dizájnban mindentudó munkatársa tüzetesebben is megnézte a vélhetően manipulált enirós képet. A turpisság számára az erdő alján derült ki, ahol az erdőszél a madártávlati képen túlságosan szabályosan egyenes (bár ez még lehet a rossz felbontás miatt), ám az már nem magyarázható a dizájner-elmének, hogy az erdő alatti mező miért egységes színű, miközben a kép más részein a természeti hatásoknak megfelelően árnyalt a mező zöld színe.

Miután a Realtid leközölte cikkét a felfedezésről, a sztorit átvette a legnagyobb példányszámú svéd napilap - az Aftonbladet - és az állami tévé is. A történet azonban itt nem ér véget. Ugyanis: bár a Google Maps mutatja a kérdéses épületegyüttest, de a Google Earth, vagyis a Google letölthető virtuális háromdimenziós térképalkalmazásán már ki van takarva a kémintézet. És a hab a tortán: bár az Eniro kitakarja az épületet, ám a Lantmäteriverket (a svéd földrajzi információs hivatal, melytől az Eniro kapja a műholdfotókat) felvételein láthatóak az épületek. Vagyis az Eniro még a valós képeket kapta meg a földrajzi hivataltól, csakhogy az Eniro már manipulálva tette be azokat saját adatbázisába.

A Lantmäteriverket állítólag külön embert alkalmaz arra, hogy a cenzúrázott objektumokat fákkal és mezőkkel fedje be. Az esetet kommentálók egy része szerint nem is annyira az a baj itt, hogy vannak olyan területek, amiket cenzúráznak, hanem az, hogy meghamisítják az adott térképrészletet álerdőkkel, álmezőkkel, stb. És hogy mi a magyarázata annak, hogy egyik térképen kitakar(tat)ják az objektumot, a másikon meg nem?

Állítólag a kémintézet azzal érvel, őket nem nagyon érdekli, hogy a Google megmutatja-e az épület műholdképét, hiszen ez a tevékenység nem tartozik a svéd jogi szabályzás alá, ugyanakkor például ha valaki repülőről akarná lefényképezni az épületet, az már törvénysértő lenne, hiszen a légtérre vonatkoznak a svéd jogszabályok.

Ismert a Fehér Ház esete is. Ha a Google Earthön nézzük a képeket, láthatjuk az épületegyüttest és a környezetet is, nyilván nagyrészt a valóságnak megfelelően. Viszont ha a Google Mapset nézzük meg az elnök lakhelyét, kisebb meglepetésünkre azt láthatjuk, hogy a Fehér Házat, úgy ahogy van, kitakarták a térképről. Ezt még elfogadhatónak tartjuk - okos biztonsági okfejtésekkel biztosan lehet érvelni emellett. Viszont azt már nem, hogy a Fehér Házhoz tartozó kültéri medence helyére miért kellett fákat tenni. Ez már nem kitakarás, hanem hamisítás. Akárcsak az Eniro esetében.

(Update: Közben egyik olvasónk jelezte, hogy cikkünk megírása óta változtatott a Google Maps a képen: immár ez látható náluk a Fehér Házról, és a medence is előkerült.)

#alt#

Bár a hamisítások minket is mélyen megdöbbentenek, azért gondoltuk, kipróbáljuk, milyen lenne, ha az Index főhadiszállásának környékét olyannak mutatná a Google Earth, amilyennek mi szeretnénk látni. A felső képen a jelenlegi állapot látható (az Indexszel szemben a Klapka utca túloldalán bontják el az épületeket, így az egész környék úgy néz ki, mint egy rommá lőtt betonpanel-nagykereskedés.) Az alsó képet viszont mi álmodtuk meg: az utca túloldalán egy penthouse-os, dzsakudzis élményparkkal:

#alt#


  • Tippek
  • Hírek