Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Megbélyegezné a blogokat a Google

2005.05.03. 11:29
A keresőóriás nemrég benyújtott szabadalma hátrébb sorolná a blogokat és a rajongói oldalakat. A Google News a forrás megbízhatósága és hitelessége alapján rangsorolná hírkeresőjének találatait.

Jelenleg a cikkek dátuma és a keresőkifejezés gyakorisága alapján alakítja ki a találatok listáját a Google News, így előfordul, hogy a tekintélyes hírforrások anyagai hátrébb szorulnak. Előkelő helyen szerepelhetnek viszont a webnaplók és a rajongói oldalak bejegyzései, ha fenntartóik éppen friss tartalommal jelentkeznek.

Áramvonalasított keresés

Ennek vetne véget a cég egy olyan adatbázis létrehozásával, mely a hírforrásokat a szervezetek nagysága, a cikkek hossza, a rájuk mutató linkek száma és a szájt forgalma alapján osztályozná. Az adatbázis ezen túl a médium fennállásának időtartamát és a külföldi látogatók számát is figyelembe venné. Ezek alapján minden hírforrás hitelességét egyetlen szám mutatná, jelentette a New Scientist.

A bejegyzett szabadalom szerint ez a módszer híreken kívül más kereséseknél is használható lenne, így például a hirdetett termékek és szolgáltatások megjelenési sorrendjét az ár és az adott cég hírneve határozná meg.

Elfogultság, cenzúra, hazugság

Nem volt elragadtatva a Google újításától a BetaNews fórumozóinak többsége, akik szerint a cég önkényesen szűri majd a hozzáférhető információkat. Szerintük, ha a Google a jól ismert, nagy médiumok híreit részesíti előnyben, a felhasználók kénytelenek lesznek az elfogult mainstream sajtó híradásaira támaszkodni.

Mások szerint azonban érdemes esélyt adni a cég fejlesztésének, amivel végre talán használhatóbb találatokat kapnak majd a júzerek. Az összeesküvés-elméletek kimentek a divatból, mondják, és maradi, aki csípőből elutasítja a cég újítását. Persze konspiratív elemek ebből a táborból sem hiányoznak: szerintük a konzervatív bloggerek miatt kellett átalakítani a keresést, akik "gyorsabban gépelnek, mint a cracken tartott majmok".  • Vennék
  • Hírek