A Google új nevén élcelődnek a kínaiak

2006.05.03. 11:40
Csaknem kétezer hasonlóan csengő kínai kifejezés közül a "Gu Ge", avagy a "gazdag termés dala" nevet választotta magának a világ legnagyobb keresője. A cenzúra miatt mérgelődő felhasználók szerint a kereső inkább az öleb nevet érdemli meg (Gou Gou).

A világ legnagyobb keresőoldala, amelyet folyamatosan éles kritikák érnek a kínai területen gyakorolt öncenzúrája miatt, most az új kínai elnevezése miatt lett rossz viccek tárgya.

Két héttel azt követően, hogy bemutatták az új "Gu Ge" (a gazdag termés dala) nevet, egy internetes fórumon több mint 10 ezer kínai felhasználó emelte fel a szavát a választás ellen.

Öleb és anyóka

A hétvégéig 4820 felhasználó szavazott arra, hogy a Google inkább "Gou Gou" (öleb) nevet érdemli meg. 1543 felhasználó inkább a "Gu Gu" (öreganyó) elnevezés mellett tette le a voksát. 1708 megkérdezettnek pedig már annyira tele van a hócipője, hogy alkalmasnak látják a helyzetet a "Gou le" (elegünk van) név bevezetésére.

A kereső üzemeltetői nem lépnek fel a kritikus hangokkal szemben, hanem inkább a párbeszédet keresik, idézi a kínai sajtó a Google egyik szóvivőjét. A nevet különben 1800 hasonlóan hangzó kínai szó közül választották ki, jelentette be Eric Schmidt, a Google elnöke.

Gazdag termés, a tűzfal mögött

A "Gu Ge" azt a gazdag termést szimbolizálja, amelyre a Google-n való keresés során a felhasználó számíthat, idézte a hivatalos indoklást a heise.de híroldal.

A Google azonban a Yahoo-hoz és az MSN-hez hasonlóan önmaga cenzúrázza a kínai oldalán keresztül behívható tartalmakat. A politikailag érzékeny témák, így az emberi jogok lábbal tiprásáról szóló, illetve a pártvezetést kritizáló vélemények nem jelenhetnek meg a felhasználó képernyőjén.

A Google az eljárást a helyi törvényeknek és szokásoknak való megfeleléssel indokolja. "Szeretünk téged Google, de nem szeretjük a Gu Ge-t" - jelentik ki a szűrt Google ellenzői. Azt a nyíltságot és egyenjogúságot hiányolják, amelyet a vállalat más piacokon gyakorol.  • Hírek
  • Bankszámla