Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Kihalnak a wifi hotspotok?

2008.03.12. 09:35
A mobilinternetes eszközöknek köszönhetően a wifi hotspotoknak hamarosan vége, hangzott el egy stockholmi konferencián.

Johan Bergendahl, az Ericsson marketingvezetője a stockholmi találkozón tartott előadásában elmondta, véleménye szerint az internetszolgáltató wifi hotspotok korunk pénzérmével működő, utcai telefonfülkéi, írja az Inquire. Vagyis elavultak és lassan semmi szükség nem lesz rájuk.

Wifi-gyilkos lenne?

A telkó marketingese szerint még ebben az évben átveszi a hatalmat a mobilinternet. Példaként a svédeket említi, ahol majdnem mindenkinek a táskájában már ma is van egy usb-modem. Ausztriában, Dániában és Svédországban a helyi előfizetőknek nagyon olcsó a mobiltelefonos internetezés, a csatlakozás havidíja 20 euró. Magyarországon is hasonló díja van: 5000 forint körüli összegért 5 gigás csomagot kaphat egy előfizető.

A szolgáltatókat egyelőre az fogja vissza, hogy nem találták ki, hogy a nemzetközi roamingdíjakkal összefüggésben hogyan alakítják rendszerüket és szolgáltatásuk árait. Bergendahl szerint azonban a közeljövőben ez az utolsó akadály is megoldódik. Azt azonban nem szabad elfelejteni, amikor az Ericsson temeti a hotspotokat, hogy a mobilinternetes eszközök szállításá révén a cég vastagon érdekelt 3G-technológia kiépítésében.

A Cnet cikke szerint az Ericsson marketingese korán kiáltja ki a hotspotok halálát, ugyanis a világ legtöbb részén a mobilinternetezés drága. Az Egyesült Államokban például az európai díjak duplája: hatvan dollár (körülbelül tízezer forint) a havidíj, míg a kávézókban, bevásárlóközpontokban és reptereken hozzáférhető hotspotok gyakran ingyenesek. A Cnet szakértője szerint a mobilinternet valóban felvirágzik a közeljövőben, de nem gyilkolja meg a wifit. Véleménye szerint a két technológia egymás mellett, egymást kiegészítve létezni fog.