16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Határtalan szerelem

2000.05.06. 00:37
Bár a hazai jelentések arról szólnak, hogy a magyarországi rendszereket érintetlenül hagyta az I love you névre keresztelt vírus, szerte a világon óriási károkat eredményezett. Nagy-Britanniában 44 milliárd forintra tehető a kár, a világon mindez elérheti a 2,6 milliárd dollárt. A Fülöp-szigetekről csütörtökön indult vírus itthon semmilyen fennakadást nem okozott - állítják az érintettek.
Nem okozott gondot és fennakadást a magyar közigazgatás, a cégek szolgáltatásban és belső kommunikációjában a vírus - tájékoztatták az MTI-t a megkérdezett vállalatok és közintézmények képviselői. A vírus a belső, hivatalos kormányzati levelezőrendszert nem veszélyeztette. A minisztériumok és megkérdezett vállalatok majd mindegyikében észlelték az I love you-t, érkeztek kisebb-nagyobb számban vírusos üzenetek, de ezek éppen a megelőzés miatt nem tudták megbénítani még rövid időre sem a hálózatokat és nem is okoztak anyagi kárt a cégeknek.

A vírus a Paksi Atomerőmű (PA) Rt. elektronikus levelezésének rendszerében sem okozott semmiféle kárt. Az I love you a legnagyobb magyar internetes kapcsolatszolgáltatók működésében sem okozott jelentős zavart - állítják a szolgáltatók.

Ennek ellenére

Ha már megkaptad:

1. Ne nyisd ki!
2. Töröld a del gombbal!
3. Ha már kinyitottad, azonnal lépj ki, és hívd föl a legközelebbi ismerősödet, aki ért az ilyesmihez.

A vírus az MTI-hez is eljutott, amely több előfizetőjét megfertőzte. A Népszabadság szerkesztőségében ,,kétórás riadalmat keltett" - állítja az újság.

A MatávNet rendszerét csütörtök délelőtt az egyik előfizető címére küldött töméntelen mennyiségű levél miatt kellett leállítani, hogy az automatikusan küldött levelek ne dugítsák el a szervert.

Az I love you-t a GTS-Datanet előfizetői közül is többen megkapták, a hírek szerint a cég mailszerverét pénteken rövid időre leállították a vírus miatt. Csizmadia Csaba, a cég marketingigazgatója cáfolta a leállás hírét, szerinte szolgáltatásukban nem okozott fennakadást az I love you.

Az Elender a vírus elleni védekezésül a téma megjelölése alapján szűri felhasználói leveleit. A cég felhívja arra előfizetői figyelmét, hogy a Subject (Tárgy) rovatban szereplő "ILOVEYOU" szövegű leveleket nem fogadja és nem is továbbítja.

Határtalan szerelem

A "Love Bug", vagyis "szerelemvírus" csütörtökön az Egyesült Államokban megtámadta, a Pentagont, az FBI-t és a CIA-t. A Ford autógyár szerte a világon összesen mintegy százezer alkalmazottjának adott szabadnapot csütörtökre. Kár keletkezett a Vodafone Air Touch-nál, a világ legnagyobb mobiltelefon-vállalkozásánál.

Újabb mutációk

A Symantec szakértői szerint az eredeti 'Love Bug'-nak már tíz változata kering a neten. Az I love you tárgyú vírus legelterjedtebb új változatainál a Subject Joke (Very Funny az attachment-je), a Susitikim, az I hate you és a litván szöveg.

A londoni kereskedelmi kamara becslései szerint kb. 44 milliárd forint kárt okozott a brit gazdaságnak a világ számítástechnikai hálózatain végigsöpört vírus. A Cable and Wireless szolgáltató e-mail szervere csaknem egész csütörtökön állt. A City legnagyobb bankjait is megtámadta a vírus, de e cégek informatikusai időben törölték a veszélyes elektronikus behatolót a rendszerekből.

Olaszországot különleges erővel sújtotta a "szerelemvírus". Péntek délután jelentkezett és szinte minden fontosabb intézménybe behatolt, főleg a bankok és biztosító cégek belső számítógépes rendszerébe.

A vírus az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési szervezetének, a FAO-nak a római központjában végezte a legnagyobb pusztítást. Az intézmény elektronikus postarendszerének egészét teljes napra megbénította, s lehetetlenné tette a kommunikációt a világszervezet más ügynökségeivel. A FIAT autógyártó elektronikus postai rendszerét négyórás időtartamra ki kellett iktatni. A La Stampa című olasz napilap szerkesztőséget is megtámadta a vírus.

Oroszországban is több tízezer komputert fertőzött meg a "szerelemvírus", de a szakértők ennek ellenére csak minimális károkról beszélnek. A kormányszervek és a nagyobb cégek szerverein nem okozott különösebb károkat.

Ausztriában péntekre tovább romlott a helyzet, miután csütörtökön délben fél Ausztria leállt - mondta egy osztrák szakértő. A nem hivatalos ausztriai rekordot az a cég tartja, ahol csütörtökön kora délutánig 40-szer aktiválódott a vírus. Áldozatul esett a vírusnak az AUA osztrák légitársaság, a mobilkom telefonszolgáltató, a Microsoft, az IBM és a Compaq. A közlekedési főhatóságnál kétszer támadott a vírus, számos bank és számítógépes cég pedig megelőzésként kapcsolta ki rendszerét.

Manilai csók

A Reuters pénteki jelentése szerint változatlanul tartja magát az a rendőrségi feltételezés, hogy a világot körbejáró eddigi leggyorsabb internet-vírust egy 23 éves manilai számítógép-mágus indította útjára, bár felmerült a litvániai kapcsolat lehetősége is, mivel a vírus egyik mutációja litvánul invitálja az áldozatot kellemes esti kávézásra. A litván hatóságok pénteken közölték, hogy vizsgálatot indítanak az esetleges litván eredet tisztázására.

Az amerikai szövetségi nyomozóhivatal a Sky Internet fülöp-szigeteki internetszolgáltatóval együttműködve nyomoz a fél világot megfertőző vírus készítője után. A vírus ugyanis aktiválódása után a szolgáltatónál tárolt weboldalról töltött le egy fájlt, amely futtatása során egy fülöp-szigeteki e-mailcímre küldi el a fertőzött gépen tárolt internet-hozzáférési jelszavakat.  • Hírek
  • Hírek