Itthon is tarol az I love you

2000.05.05. 14:49
A Fülöp-szigetekről csütörtökön indult I love you vírus 24 órán belül valamennyi kontinens internetezőit megfertőzte. A leállások okozta kár és az elveszett anyagok értékét az Egyesült Államokban több millió dollárra becsülik. Itthon több internetszolgáltató és a nemzeti hírügynökség, továbbá minisztériumok és bankok rendszereiben is fennakadásokat okozott a vírus.
A rendkívül gyorsan terjedő vírus világszerte eldugította a nagy cégek levelezését
A vírus az MTI-hez is eljutott, amely több előfizetőjét megfertőzte. Bacsó Béla, a hírügynökség informatikai igazgatója szerint csütörtök délután 16:41-kor érkezett egy I love you-val fertőzött levél a hírközpont üzenetkezelő gépére, ahol az operátorok gyanútlanul kinyitották, elindítva a vírust. A cég rendszergazdái néhány percen belül észlelték a problémát, leállították a levelezőszervereket és kiirtották a vírust. Mivel működés közben semmisítették meg a vírust, nem lehet pontosan tudni, hányan kapták meg az előfizetők közül, az Index szerkesztőségéhez is érkezett fertőzött levél. A hírszolgáltatás előfizetői között szerepel az amerikai, a görög, a belga, az osztrák, a brazil, a chilei, az ecuadori, a norvég, a német, a portugál, a román és a svéd nagykövetség, valamennyi parlamenti párt, a főpolgármesteri hivatal, az MNB, az OTP Bank, továbbá számos rádió, napi- és hetilap szerkesztősége.

Vírusos minisztériumi, banki rendszerek
Az Oktatási Minisztérium számítógépes rendszerét is megfertőzte a vírus, a veszélyt pénteken kora délutánra sikerült elhárítani. A tárca belső informatikai osztályának vezetője, Szegedi Antal elmondta, még csütörtökön este leállították a minisztériumban a teljes levelezőprogramot. Az MTI szerint a vírus okozta károk egyelőre nem ismertek, még nem tudni hány fájl tűnt el a minisztérium számítógépeiről.

Az MTI szerint a Pénzügyminisztériumban pénteken leállítják a rendszert, és valószínűleg hétfőn indítják újra. Az MNB-ben csütörtökön állították le egy időre a levelező rendszert, de ma már ismét működik. A bank szerint a bankrendszer működésében nem okozott zavart okozott a vírus. A Gazdasági Minisztériumban, ahol tájékoztatásuk szerint a többi minisztériumhoz képest igen nagy az e-mail forgalom, pénteken délutánig nem jelentkezett a vírus. Ezt a GM illetékese a hatékony vírusvédelmi eszközökkel magyarázta.

Forrás: MTI

A MatávNet rendszerét csütörtök délelőtt az egyik előfizető címére küldött töméntelen mennyiségű levél miatt kellett leállítani, hogy az automatikusan küldött levelek ne dugítsák el a szervert. A cég munkatársai délutánra hárították el az előfizetőjüket érő támadást, így az I love you vírus viszonylag kevés Matávnet-ügyfélhez jutott el, mivel a fertőzött levelek a többivel együtt visszapattantak a szerverről. A cég kommunikációs igazgatója, Pohly Ferenc szerint délután fél 5 körül indították újra el a levelezőszervert, a rendszergazdák pedig jelenleg is a vírus kiszűrésén dolgoznak. Mivel az I love you-nak más témamegjelölésű változatai is terjednek, a vírust tartalmazó leveleket nem lehet témájuk alapján kiszűrni. A rendszergazdák ezért a csatolt fájl tartalmát vizsgáló programot írnak, mellyel várhatóan pénteken készülnek el.

Az I love you-t a GTS-Datanet előfizetői közül is többen megkapták, a hírek szerint a cég mailszerverét pénteken rövid időre leállították a vírus miatt. Csizmadia Csaba, a cég marketingigazgatója cáfolta a leállás hírét, szerinte szolgáltatásukban nem okozott fennakadást az I love you. Mint mondta, a levelezőszerverek ugyan kissé lelassultak a megnövekedett forgalom miatt, a lassulás mértéke azonban jóval a tűréshatáron belül maradt.

Az Elender a vírus elleni védekezésül a téma megjelölése alapján szűri felhasználói leveleit. A cég felhívja arra előfizetői figyelmét, hogy a Subject (Tárgy) rovatban szereplő "ILOVEYOU" szövegű leveleket 2000. május 4-én 18:26 óta nem fogadja és nem is továbbítja. Az Elender azt ajánlja, hogy ,,aki szerelmes levelet szeretne küldeni kedvesének, kivételesen ne az angol nyelvű szerelmi vallomás legyen a Tárgy rovatban, hiszen nem csak a vírusos, de a vírusra figyelmeztető vagy ártatlan leveleket is megszűri a rendszer". A téma alapján történő szűrés azonban nem találja meg a vírus változatait, melyek más témájú levelekben terjednek.  • Bérelnék
  • Bankszámla