Diák segített a tanácstalan FBI-nak

2000.06.16. 14:05
Mióta a 19 éves svéd Jonathan James megmutatta az FBI-nak az ILOVEYOU vírus írójához vezető nyomot, a félénk stockholmi középiskolás fiúra újságírók hada akaszkodik. Az interjúadás helyett ő azonban inkább az iskolai vizsgáival foglalkozna, hogy később jogot tanulhasson.
A veszélyes ILOVEYOU vírust szétküldő fülöp-szigeteki hacker megtalálásához az amerikai szövetségi nyomozók egy svéd középiskolás segítségére szorultak. Jonathan James egyébként úgy véli, az FBI már igazán beletanulhatott volna a munkába.

Jonathan Melissával kezdte

A szövetségi nyomozóhivatal 1999-ban hívta fel először Jamest, miután a 19 éves srác felderítette a Melissa vírus szerzőjét, igaz ezt a teljesítményt az FBI máig nem ismerte el. ,,Na persze, ki vallana be ilyesmit szívesen. Voltaképpen ez is az ő feladatuk lett volna" - véli Jonathan.

Jonathan inkább jogot tanulna
Az első telefonhívás alkalmával a nyomozók még meglehetősen lekezelően beszéltek vele. De erről gyorsan leszoktak, miután a fiú cserében a vezetéknevükön szólította őket.

A Melissa vírus körüli médiafelhajtásra emlékezve Jonathan először visszautasította az FBI kérését, hogy segítsen megkeresni a világ számítógépeit elárasztó ILOVEYOU vírus íróját. "Először azt gondoltam, ez alkalommal találják meg ők egyedül a vírus küldőjét. De aztán vasárnap volt egy kis időm" - indokolja gyors elhatározását Jonathan.

A programozási stílusról jött rá

Különösen az késztette a közbelépésre, hogy egy svéd informatikus szakértő egy német diákot gyanúsított a vírus megírásával. A fiú néhány órán belül tájékozódott a hackerek különböző programozási stílusáról, és ezek fényében vizsgálta a vírus felépítését.

Egy nappal később a Washington Post amerikai kormányhivatalok információira hivatkozva jelentette, hogy James perdöntő nyomra bukkant. 24 órával később Manilában őrizetbe vették azt a 24 éves fülöp-szigeteki informatikus hallgatót, aki vizsgamunkaként hasonló vírust eszkábált össze.

Az ILOVEYOU vírus május elején világszerte a számítógépek millióit bénította le, és több milliárd dollárok kárt okozott. Robert M. Smith amerikai biztonsági szakértő szerint ugyan sok informatikus szakértő részt vett a vírus szerzője utáni hajszában, de James volt közöttük a legeredményesebb. "Jonathan néhány különösen fontos fogódzóra hívta fel a figyelmünket, és ha nem segített volna, csak napokkal később azonosíthattuk volna be a fickót" - mondta Smidt.

A franci nő nem akart elmenni

A siker utáni hetekben a világ minden tájáról 150 riporter kerekedett fel, és indult útnak a fiú családja Uppsala egyetemi város közelében, vidéki környezetben fekvő házához. Néhány újságíró különösen makacs volt - meséli Jonathan. A francia televízió riporternője egyik reggel 9.30-kor ütött rajta a bejárati ajtónál. "Csak boxeralsó volt rajtam, de a hölgy nem akart elmenni, egyszerűen leült a kanapéra és délig nem szabadultunk meg tőle."

A svéd diák nem tervezi, hogy biztonsági szakértőként munkát vállalna az FBI-nál. "Szívesebben vagyok a magam ura, szeretem eldönteni mivel foglalkozom." Ezért néhány barátjával számítógépes biztonsági céget alapítottak. De Jonathan már a kilencedik születésnapja óta arról álmodik, hogy egyszer jogot hallgathat. Szerinte ezt elég hasznos volna kombinálni az informatikai ismereteivel.  • Tippek
  • Bankszámla