Új kereső az újmédiának

2000.06.01. 17:23
A Gnutella mp3-cserélgető programot továbbfejlesztő csapat a szoftver keresőmotorjából rendes webes keresőoldalt készít. A forradalmian új eljárást használó, teljesen decentralizált kereső másodperc-pontossággal cserkészi be a legaktuálisabb adatokat a folyamatosan változó honlapokról.
A net hőskorában egy-egy honlap napok alatt felkerülhetett a legnagyobb keresők adatbázisába. Mára a frissítési idő akár hetekre kitolódhat az AltaVistánál vagy a Yahoo-nál, és a hírnévre éhes webmesterek örülhetnek, ha nem kavarodik el kérelmük az iszonyatos emailtömegben. A klasszikus keresők ezen felül nem képesek megbirkózni a dinamikusan generált oldalakkal, amiket előszeretettel alkalmaznak például online üzletekben.

Amikor már-már reménytelennek tűnt a helyzet, a nyílt forráskódra felesküdött programozók egy csapata újszerű technológiát alkalmazó keresőt indított el. Az InfraSearch egyelőre bétaverzióban leledz, azonban hozzáértők máris elismerően csettintettek a részletek behatóbb ismerete birtokában.

Az InfraSearch keresőt az a csapat készítette, amely az mp3-cserélgető Gnutella felélesztéséért felelős. A Gnutellát eredetileg a Winamp mp3-lejátszóval behíresült Nullsoft készítői írták, majd a félhivatalos premier után leállította őket az AOL anyacégük. A szoftver méghalt halt hamvába, független programozók karolták fel és tették elérhetővé a szoftvert számos oprendszerre.

Nincs több hibás címre mutató link
A Berkeley egyetem Experimental Computing Facility, azaz ,,xcf" nevű csapata további lehetőséget látott megcsillani a Gnutella motorjában, amiből most a keresőjüket hozták össze. A Gnutella lényege, hogy központi szerver nélkül, közvetlenül a felhasználók összekapcsolódásával alakít ki saját hálózatot, amin keresztül mindenféle fálj küldhető illetve fogadható. A kereső hasonló elven működik, csak itt nem fájlok, hanem szövegek között lehet böngészni, értelemszerűen.

Mivel nincs központi szerver, amely gyűjti a honlapok információit, minden a keresőhöz csatlakozi vágyó oldalnak magának kell felinstallálnia az InfraSearch szoftverét. Csak ezzel lesz kereshető webes tartalmuk adatbázisa, ekkor viszont nem lesznek törött vagy hibás címre mutató linkek, hiszen ők maguk frissítik a keresőben megjelenő adatokat. Ennek köszönhetően a webmesterek bitre megszabhatják, hogy milyen oldalakat szeretnének megmutatni a külvilágnak.

Az egyetlen apró probléma, hogy csak azokon az oldalakon lehet keresni, amelyek csatlakoztak a rendszerhez. Ez a technikai demonstráció időszakaszban négy nagyobb oldalra korlátozódik, a végleges verzió premierje után azonban jó eséllyel mindenki számára ingyenesen elérhető lesz.

A keresőmotor részleteibe beavatott Netscape-alapító Marc Andreessen úgy vélte, a következő generációs kereső születhet meg a projektből. Gene Kan, a keresőt fejelsztő csapat programozója nem restellte kifejteni, hogy most végre megmutatják, a Gnutella nem csak a zenekalózokról és a gyerekpornócseréről szól, amint azt a neves hírportálok megénekelték.  • Hírek
  • Személyi kölcsön