Géza
-11 °C
-4 °C

Skandinávia a világ internet-nagyhatalma

2004.04.21. 11:07
Egy felmérés szerint a Skandináv térség a világ legfejlettebb régiója, de a csatlakozó államok lemaradása sem jelentős. Az Európán kívüli országok közül az Egyesült Államok és Szingapúr érte el a legjobb helyezést.
Az Economist Intelligence Unit hatvan országban elvégzett vizsgálata szerint az európai országok élen járnak az internetellátottság és az e-kereskedelem tekintetében. A felhasználók számán túl figyelembe vettek olyan tényezőket is, mint a szélessávú internet elterjedtsége, illetve a technológiai háttér fejlettsége.

Dánia az első

Mindent összevetve Dánia lett a világ legfejlettebb internetalapú társadalma, kevéssel lemaradva az Egyesült Királyság, Svédország, Norvégia majd Finnország következik. Európából kitekintve az Egyesült Államok és Szingapúr érte el a legjobb helyezést. Mint az a fentiekből is kiderül, e tekintetben Skandinávia a világ vezető régiója. Három évvel ezelőtt még az Egyesült Államok, Ausztrália, és Kanada vezette a listát, Anglia akkor a negyedik volt.

Az északi térségek gazdasági megerősödése egyértelműen összefüggésben van a technológiai fejlődéssel, azzal, hogy a skandináv kormányok komoly összegeket öltek abba, hogy a lakosság számára az internet használata mindennapi rutinná váljon, úgy a szórakozás, mint a bevásárlás tekintetében.

Jól állunk

A riport szerint a most csatlakozó tagállamoknak sincsen miért szégyenkezniük, hiszen elmaradásuk Nyugat-Európától nem jelentős, ami meg is mutatkozik a térségben tapasztalható gazdasági szerkezetváltásban és fejlődésben. Az infrastruktúra megfelelően kiépült, a környezet kedvező az e-kereskedelem számára. A tizek közül a legelőkelőbb helyen Észtország áll, amely a 26-ik, holtversenyben az ezen szempontokat figyelembe véve leggyengébbnek nevezhető Eu-taggal, Görögországgal.

Ugyanakkor nincsenek lényegesen lemaradva a többiek sem. Csehország a 27-ik, Magyarország a harmincadik, Szlovénia a 31-ik, Lettország a 34-ik, Lengyelország a 36-ik, Litvánia a 38-ik, Szlovákia pedig a 39-ik. Máltát és Ciprus nem rangsorolták az idén.