Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Csúcstalálkozó a hazai internetes infrastruktúráról

2004.04.05. 16:34
A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Program az elmúlt három évben a felsőoktatás, a tudományos kutatás és a közgyűjtemények adathálózati infrastruktúrájának fejlesztése terén elért eredmények bemutatására és megvitatására országos konferenciát rendez.
A Networkshop'2004 konferencia kiemelt témája idén a szuperszámítástechnika, mivel a nagysebességű hálózat legfontosabb alkalmazásai közül a grid- és szuperszámítógépes rendszerek Magyarországon és Európa-szerte egyre fokozottabb figyelmet kapnak.

A hagyományokhoz híven minden évben más felsőoktatási intézmény ad otthont ennek a rangos szakmai fórumnak. A tizenharmadik Networkshop konferenciát idén Győrött, a Széchenyi István Egyetemen tartják 2004. április 5 - 7 között. A tervek szerint a konferencia három napja alatt kilenc szekcióban, mintegy 115 előadás keretében vitatja meg a résztvevő közel ötszáz szakember az adathálózati kommunikáció, illetve a számítógép-hálózati alkalmazások területén elért eredményeket és azok hatását a magyarországi informatika fejlődésére.

Magyar siker

Az esemény kapcsán érdemes megemlítenünk azt az örömteli magyar vonatkozású sikert is, hogy az Európai Unió támogatásával az EU 5-ös keretprogramjában megvalósult nagysebességű európai kutatói hálózat (QUANTUM, GEANT) résztvevőiként, hazai gigabites országos hálózatunk kiépítésével térségünk regionális központjává váltunk.

Az előadások nagy részét az NIIF élőben közvetíti majd az Interneten keresztül, a tudnivalók a következő címen találhatók: http://streaming.niif.hu/nws/info/. Ezen kívül - a korábbi évek gyakorlatának megfelelve - a magyar és angol nyelvű előadás-kivonatokból nyomtatott kiadvány is készül, a teljes szövegek pedig CD-n kerülnek a konferencia résztvevőihez. A rendezők az NIIF www-szerverén is elérhetővé fogják tenni az előadások szöveges és képi anyagát.