Magdolna
19 °C
27 °C

Cö-min szerint az internet

2000.08.25. 10:27
Illusztris vendége volt a nemrégiben megrendezett World Computer kongresszusnak Kínában, ahol maga Csiang Cö-min (CNN-en szocializáltak kedvéért Jiang Zemin) elnök tette tiszteletét, majd rögvest személyes hangvételű beszédet is mondott a mintegy 70 országból összesereglett internetes vállalkozóknak.
A kínai elnök szerint az e-mailen keresztüli kommunikáció, az elektronikus kereskedelem, a távoktatás vagy a távolsági gyógykezelés mind mind az Internet korának olyan jótéteményei, amelyek hamarosan át fogják formálni a kínai társadalmat is. "A virtuális valóság korában más módon fogunk termelni, tanulni és élni." "Fel kell ismernünk a számítástechnika hallatlan erejét, és határozottan támogatnunk kell a fejlődését"- mondta Cö-min.

Csiang Cö-min
"A világ kormányainak a feladata, hogy megvédjék polgáraikat a szeméttől"
Az elnök még a szabad információáramlás elkerülhetetlenségét is elismerte, amikor azt mondta, hogy "az adatáramlás sebessége és méretei határok nélküli információs teret hoztak létre", majd arról beszélt, hogy a hagyományos gazdaság és az információtechnológia összeolvadása lesz a XXI. században a gazdasági és társadalmi változások motorja.

Persze az Internet sem csupa szép és jó, Cö-min szerint a világ kormányainak a feladata, hogy megvédjék polgáraikat a "szeméttől". A világháló olyan új problémákat is hozhat, amelyek kellemetlenek az embereknek: tudománytalan, áltudományos és kártékony információk terjedhetnek rajta keresztül. "Ezért támogatjuk egy nemzetközi internetszövetség létrehozását, amely támogatná az információk biztonságos kezelését, és az Internet pozitív használatát"-, jelentette ki a kínai elnök.

A világháló olyan új problémákat is hozhat, amelyek kellemetlenek az embereknek
A nagy nyilvánosságot kapott beszéd jól illusztrálja Kína ambivalens viszonyát az internethez, ugyanakkor szakértők szerint egy pozitív változás első jelének is lehet tekinteni. Peking (/CNN Beijing) hivatalos álláspontja ugyanis eddig szinte kizárólag a veszélyekről és a tiltásról szólt, és minden igyekezetükkel arra törekedtek, hogy az egyszeri kínaiakat távol tartsák az internettől. A Kommunista Párt hivatalos napilapja még most is arról cikkez, hogy a kínai nép belső és külső ellenségei az Internetet elárasztó reakciós és pornográf tartalmak segítségével akarják megrontani az ártatlan kínaiakat.

Kínában bevett gyakorlat a különböző kártékonynak ítélt külföldi weblapokhoz való hozzáférés letiltása, így a kínaiak nem olvashatják a legtöbb nyugati hírportált, emberjogi szervezetek honlapjait, a tibeti emigránsok weblapjait, de tilalmi listán van például a Falun Kung nevű vallási szervezet is, amely a hivatalos álláspont szerint "tudományellenes" nézeteket terjeszt. A hazai hírportálok is kizárólag az állami hírügynökségtől származó híreket közölhetik, a szabályokat megszegő weblapok pedig rövid úton megszűnnek. Kína egyébként sem a sajtószabadságról híres, de talán itt csaptak le a legkeményebben azokra, akik az internetet úgymond "rosszra" használták: több webes újságíró került már börtönbe, aki pedig gazdasági visszaélésre (pl. bankszámlacsapolás) használja a netet, az még rosszabbul végezheti, ilyen esetben már halálos ítélet is született.

Forrás: The New York Times