Valér
4 °C
8 °C

Szánja-bánja bűneit a web feltalálója

2006.03.30. 13:25
Tim Berners-Lee a mai eszével sok mindent másként csinálna a www kialakításában. Például az url-ben a kettős perjel felesleges bonyolítás.

A World Wide Web (web) használata a világ sok országában már a hétköznapok részévé vált, így igen nehéz elképzelni, hogy az egész megoldás 1991-ben egyetlen ember fejéből pattant ki.

A technológiával kapcsolatos alapvető döntések többségét a genfi CERN kutatóintézetben dolgozó Tim Berners-Lee, a hiperlinkeken alapuló web atyja személyesen hozta meg.

Máig öröklődött

Az akkori döntései közül sok mind a mai napig érezteti a hatását, és sokak számára ez a színes, képes, linkes felület jelenti "az" internetet. Utólag viszont a feltaláló nem minden ötletével elégedett.

Néhány dolgot már akkor egyszerűbben kellett volna kialakítania, jelentette ki Tim Berners-Lee az ImpactLab.com-nak adott interjújában. Erre példa az url-ek elejére tett kettős perjel (slash), amely teljességgel felesleges bonyolítás, kesergett a web atyja.

Előre az országnévvel

Tim Berners-Lee mai eszével megfordítaná a doménnevek felírási sorrendjét is. Az országot jegyző Top Level Domain (TLD) előre tétele szerinte sokkal értelmesebb megoldás volna.

A web 15 év alatt elért legjelentősebb fejlesztései között a feltaláló számon tartja a Google keresőalgoritmusát. Tim Berners-Lee számára igen örvendetes, hogy mind a mai napig kap emaileket ismeretlen emberektől, akik megköszönik neki a web feltalálását, mert például életük szerelmét találták meg a hálón.

A jövő központi kihívása Berners-Lee szerint a biztonság javítása. Még akkor is, ha a phising (adathalászat) elsősorban email útján történik, az elkövetők trükkös html-kódot használnak benne. A problémára a World Wide Web Consortium (W3C) keretében kellene megoldást találni, véli a feltaláló.