Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elindult a legális filmletöltés

2006.07.21. 10:30
Végre valahára kaptak egy lehetőséget azok a mozikedvelők, akik szívesen megvásárolnák kedvenc filmjeiket, de nem akarnak emiatt elautózni egy bevásárlóközpontba. A CinemaNow bemutatta az első legális letöltőszoftvert, melynek felhasználói egyszer üres dvd-re írhatják a filmeket.

Kihalás veszélye fenyegeti a videotékákat, ha egyszer Magyarországon is elérhető lesz a CinemaNow most bemutatott szolgáltatása. Az ügyfelek jogszerűen tölthetnek le mozifilmeket a számítógépükre, és azokat szabványos otthoni dvd-lajátszójuk segítségével bármikor megnézhetik. A szolgáltatás sikere igen fontos lenne Hollywoodnak, a filmgyártók ugyanis elszántan keresik annak a lehetőségét, hogy az interneten filmeket és tévéműsorokat adjanak el. Ehhez pedig kulcsfontosságú, hogy a felhasználók saját tévéjükön és házimozi rendszerükön tudjanak mozizni.

Régi biznisz

A stúdiók abban reménykednek, hogy a digitális letöltéssel a régebbi filmek ismét bevételt termelnek majd. A CinemaNow bemutatkozása is pontosan e célt szolgálja, hiszen most csupán száz régebbi film szerepel a kínálatában, mint például a 2003-as Charlie angyalai - Teljes gázzal, illetve az 1992-es Egy asszony illata. Persze a szolgáltatás növekedni fog, és szakértők szerint hosszabb távon a letöltések helyettesítik majd a kölcsönzőket és forgalmazókat is.

A CinemaNow és a rivális Movielink eddig azért nem tette lehetővé a filmek dvd-re írását, mert komoly aggályaik voltak a technológiával kapcsolatban, a filmstúdiók meg attól rettegtek, hogy a felhasználók tonnaszámra készítik majd otthon a másolatokat. A felhasználók azonban régóta követelték, hogy kiírhassák a filmeket, ezért most megkapták ezt a lehetőséget. Benjamin Feingold, a Sony Pictures otthoni szórakoztatásért és letöltésekért felelős elnöke a Cnetnek elmondta, hogy több szempontból is ideális az új szolgáltatás bevezetésének időpontja. Fejlett technológiákkal lehet elriasztani az illegális letöltőket, ugyanakkor a videomegosztó szájtoknak köszönhetően a moziletöltés mára teljesen hétköznapi tevékenység az internetezők köreiben.

Egy írás

A CinemaNow árai kilenc dollárnál, azaz kétezer forintnál kezdődnek, és a dvd-k ugyanazokat a menüket, játékokat és rendezői interjúkat tartalmazzák, mint az eredeti dvd-k. A másolásvédelem miatt a letöltött fájlokat csak egyszer lehet kiírni, és a CinemaNow folyamatosan frissíti a szoftverét, hogy egy lépéssel a kalózok előtt járjon. A cég több mint egy éve fejleszti a szoftvert, és ezzel messze megelőzte konkurensét: a Movielink egy nappal korábban jelentette be, hogy licencelt egy hasonló technológiát, de legalább fél évet vesz igénybe a piacra dobása.