Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Elindult a legális filmletöltés

2006.07.21. 10:30
Végre valahára kaptak egy lehetőséget azok a mozikedvelők, akik szívesen megvásárolnák kedvenc filmjeiket, de nem akarnak emiatt elautózni egy bevásárlóközpontba. A CinemaNow bemutatta az első legális letöltőszoftvert, melynek felhasználói egyszer üres dvd-re írhatják a filmeket.

Kihalás veszélye fenyegeti a videotékákat, ha egyszer Magyarországon is elérhető lesz a CinemaNow most bemutatott szolgáltatása. Az ügyfelek jogszerűen tölthetnek le mozifilmeket a számítógépükre, és azokat szabványos otthoni dvd-lajátszójuk segítségével bármikor megnézhetik. A szolgáltatás sikere igen fontos lenne Hollywoodnak, a filmgyártók ugyanis elszántan keresik annak a lehetőségét, hogy az interneten filmeket és tévéműsorokat adjanak el. Ehhez pedig kulcsfontosságú, hogy a felhasználók saját tévéjükön és házimozi rendszerükön tudjanak mozizni.

Régi biznisz

A stúdiók abban reménykednek, hogy a digitális letöltéssel a régebbi filmek ismét bevételt termelnek majd. A CinemaNow bemutatkozása is pontosan e célt szolgálja, hiszen most csupán száz régebbi film szerepel a kínálatában, mint például a 2003-as Charlie angyalai - Teljes gázzal, illetve az 1992-es Egy asszony illata. Persze a szolgáltatás növekedni fog, és szakértők szerint hosszabb távon a letöltések helyettesítik majd a kölcsönzőket és forgalmazókat is.

A CinemaNow és a rivális Movielink eddig azért nem tette lehetővé a filmek dvd-re írását, mert komoly aggályaik voltak a technológiával kapcsolatban, a filmstúdiók meg attól rettegtek, hogy a felhasználók tonnaszámra készítik majd otthon a másolatokat. A felhasználók azonban régóta követelték, hogy kiírhassák a filmeket, ezért most megkapták ezt a lehetőséget. Benjamin Feingold, a Sony Pictures otthoni szórakoztatásért és letöltésekért felelős elnöke a Cnetnek elmondta, hogy több szempontból is ideális az új szolgáltatás bevezetésének időpontja. Fejlett technológiákkal lehet elriasztani az illegális letöltőket, ugyanakkor a videomegosztó szájtoknak köszönhetően a moziletöltés mára teljesen hétköznapi tevékenység az internetezők köreiben.

Egy írás

A CinemaNow árai kilenc dollárnál, azaz kétezer forintnál kezdődnek, és a dvd-k ugyanazokat a menüket, játékokat és rendezői interjúkat tartalmazzák, mint az eredeti dvd-k. A másolásvédelem miatt a letöltött fájlokat csak egyszer lehet kiírni, és a CinemaNow folyamatosan frissíti a szoftverét, hogy egy lépéssel a kalózok előtt járjon. A cég több mint egy éve fejleszti a szoftvert, és ezzel messze megelőzte konkurensét: a Movielink egy nappal korábban jelentette be, hogy licencelt egy hasonló technológiát, de legalább fél évet vesz igénybe a piacra dobása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!