Valér
4 °C
8 °C

Amerika hőse: a fosztogató

2005.10.06. 10:00
Túlélte a Katrinát, bukta otthonát, de nem csüggedt, mert olyat soha sem tesz. Kicsoda BLD, aki kezében egy veder sörrel kifordult az árvízi közértből, egyenesen az Associated Press fotósának optikájába, nem is sejtve, hogy később a természeti csapás hivatalos internetcelebritije válik belőle?
fosztogato sorrel
A feketék fosztogatnak,
a fehérek elhagyott dolgokat találnak

"Miközben emelkedik a vízszint, egy fosztogató egy vödör sört visz el egy New Orleans-i élelmiszerboltból 2005. augusztus 30-án, kedden, miután hétfőn partot ért a Katrina hurrikán."

Ez a magyarázat állt az AP munkatársa, Dave Martin fotója mellett, amelyet aznap kora délután közölt a Yahoo! News.

A képen egy kopaszodó, hosszú hajú fekete férfi, derékig vízben egy nagyobb műanyag edényben nagy mennyiségű Heineken sört és egy dobozos energiaitalnak tűnő tárgyat cipel, nyűttes farmergatyója farzsebéből kilóg egy további doboz fentebb említett márkájú sör, miközben egy csomag csokoládés kekszet visz az ár.

Kollektív szublimáció

A Katrina hurrikán okozta katasztrófában mintegy ezren veszítették életüket, New Orleansban és környékén. A város víz alá került, miután átszakadtak a tengeri gátak. A mentési munkálatok napokig várattak magukra, miközben humán katasztrófa kezdett kibontakozni. Kanye West, rapper szerint mindez azért történt, mert az amerikai elnök nem törődik a feketékkel. George W Bush vállalta a teljes felelősséget, miután a sajnálatos események nyomán népszerűsége tengerszint alá süllyedt.

A zavaros vízből kiemelkedtek a hagyományos amerikai faji ellentétek. New Orleansban fosztogatók kezdtek fosztogatni, amelyet a fehérek fele szerint a feketék bűnöző hajlamai okoztak, A feketék több mint kétharmada eközben úgy vélekedett, hogy a fosztogatók mindössze túléléssel próbálkoztak. Való igaz, hogy miközben a szövetségi hatóságok nem igyekeztek segíteni a bajbajutottakon, a víz alá került boltok vélhetően nem tartottak nyitva.

New Orleans Jean Valjeanja, sőt Looter Vandrossa, az ismeretlen sörivó fosztogató ugyanekkor megihlette az internet maszek karikaturistáit, akik Photoshopjaik, Gimpjeik, és Paintbrushaik segítségével Amerika hősévé emelték őt.

fosztogato es az utolso turista
Looter Guy és Tourist Guy

Az internetkultúra úgy dolgozza fel a történelmi eseményeket és tragédiákat, hogy közben internetsztárokat hoz létre. Ilyen volt Tourist Guy, a World Trade Center utolsó, egyébként magyar turistája, vagy az iraki tájékoztatási miniszter operája. New Orleans csillaga nem más, mint Beer Looter Dude (Sör Fosztogató Töki) vagy röviden BLD.

A fosztogatót megörökítő egyik oldalon a szorgos nép több mint háromszáz képre montázsolta BLD-t. Természetesen feltűnik a Times címlapján mint az év embere, a Mount Rushmore-on, a Beatles-ben, a Mátrixban és a Star Warsban. Egy városi legendákat kutató honlapon nyomára bukkantunk továbbá, hogy a képből készített Heineken hirdetés ("A New Orleans-i fosztogatók a mi sörünket választják!"), nem valódi.

fosztogato es az utolso turista
Fosztogató, mint iraki tájékoztatási miniszter

A legnépszerűbb fosztogatós oldalt egymillióan látogatták.

Lehet ugyan, hogy a fosztogató bűnös nagy értékre elkövetett sörlopásban - az internetezők mégis felmenthetik őt, illetve az Egyesült Államokat azzal, hogy a Vöröskeresztnek adakoznak, miután könnyesre röhögték magukat. Béke.