Tiltakoznak az internetszolgáltatók

2003.02.20. 14:58
A Matávtól független internetszolgáltatók - Inter.net, Elender Üzleti Kommunikáció, GTS-Datanet, Euroweb, Pantel, Enternet, Interware - közös közleménye szerint a telefontársaság ajánlata nem alkalmas az internetezés költségeinek csökkentésére, így nem szolgálhatja sem a kormány célkitűzéseit, sem az információs társadalom érdekeit. A kezdeményezéshez nem csatlakozott a Vivendi.
Amint arról korábban már beszámoltunk, Medgyessy Péter miniszterelnök "évértékelő" beszéde után, melyben márciustól az internethozzáférés díjának 25 százalékos csökkenését ígérte, 2003. február 18-án az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Matáv Rt. bejelentették, hogy az internet eléréséhez használt távbeszélő szolgáltatások, percenként 77 filléres állami támogatását kiterjesztik egy új, havi 100 órás kapcsolatot biztosító csomagra. Egyidejűleg Straub Elek, a Matáv vezérigazgatója elmondta, hogy cége - az internetes szakma által üdvözölt kormányzati célkitűzésekkel összhangban - 2003. március 1.-től olyan nagykereskedelmi feltételrendszert kínál az internetszolgáltatóknak, amely 25 százalékos árrést biztosít számukra. Ennek eredményeképpen állítása szerint a felhasználók internetezési költségei 25 százalékkal csökkenhetnek.

"A Matáv Rt. vezetője valótlant állított"

A többi szolgáltatóval előzetesen nem egyeztetett új, nagykereskedelmi konstrukció részleteiről az érintettek csak a bejelentést követően kaptak tájékoztatást a Matávtól. Hamarosan kiderült, hogy az a szolgáltató, amelyik nagykereskedelmi áron vásárolja meg a díjcsomagot, egyben magára vállalja a számlázást is. Amint arról az Index már tegnap beszámolt, a 25 százalékos kedvezmény 13 százaléka az internetszolgáltatókat (ISP) eddig is megillette, tehát az ISP-k valójában 12 százalékkal kapják olcsóbban a díjcsomagokat.

A tiltakozó internetszolgáltatók szerint a számlázás költségei és a beszedés kockázata a díjak 12 százalékánál nagyobb terhet jelentenek, ráadásul ebből kéne kigazdálkodniuk a miniszterelnök által beígért 25 százalékos végfelhasználói árengedményt is. "A monopolszolgáltató diktátumából derül ki egyértelműen, hogy a Matáv Rt. vezetője valótlant állított. Az új ajánlat nem alkalmas az internetezés költségeinek érdemi csökkentésére, és így nem szolgálhatja sem a kormány célkitűzéseit, sem az információs társadalom érdekeit." - fogalmaznak a szolgáltatók.

Kóka: csak az Axelerónak éri meg

Az új nagykereskedelmi ajánlat tehát a szolgáltatóknak nem jelent előnyt a díjvisszatérítés mértékéhez képest. Kóka János, az Elender Üzleti Kommunkáció vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az internetszolgáltatók nem rendelkeznek akkora tartalékkal, hogy ezeket a bevételcsökkentő hatásokat kivédve jelentős árkedvezményeket adjanak ügyfeleiknek márciustól.

Kóka úgy véli, hogy a szolgáltatók nagy kockázatot vállalnak a számlázás átvállalásával, ugyanis az előfizető nem szokta meg, hogy a telefonszámla egy részét az ISP-nek kell kifizetnie. Az előfizetőben felmerülhet a kérdés: miért fizesse meg a szolgáltatónak a telefonköltséget, mikor a vonalat nem tőle, hanem a távközlési társaságtól kapta? Ha előfizető nem fizet, akkor az internetszolgáltató letilthatja az elérést, de a lelkiismeretlen felhasználó könnyen talál másik szolgáltatót. A telefonvonal kikapcsolásával kellő nyomást lehetne gyakorolni az előfizetőre, de ezzel az eszközzel csak a Matáv - illetve saját internetes leányvállalata, az Axelero - élhet.

"Mivel a szolgáltatók közül jelenleg kizárólag a Matáv leányvállalata képes kihasználni a "fordított díjszámlázás" lehetőségeit, az új ajánlatnak jelentős a piactorzító hatása és a monopol távközlési szolgáltató számára újabb, indokolatlan versenyelőnyt jelent." - fogalmaz az internetszolgáltatók közös közleménye.

"A szabályozás minden eleme a monopol piaci szereplőt gazdagítja"

Az internetszolgáltatók támogatják az olcsóbb internetet, és bíznak abban, hogy a kormány elképzelései szerint fog növekedni idén az internetezők száma. Az Inter.net, az Elender Üzleti Kommunikáció, a GTS-Datanet, az Euroweb, a Pantel, az Enternet, és az Interware minden rendelkezésükre álló eszközt fel kívánnak használni annak érdekében, hogy a Matáv haladéktalanul módosítsa nagykereskedelmi ajánlatát. Ennek elmaradása esetén verseny-felügyeleti eljárást kezdeményeznek. Emellett kérelemmel fordulnak az Informatikai és Hírközlési Miniszterhez, hogy - a Minisztérium többszereplős piaci verseny és az információs társadalom fejlesztése iránti elkötelezettségével összhangban - érje el, hogy a Matáv felhagyjon piaci versenyt korlátozó magatartásával, és az ígért és hangoztatott célok elérésére alkalmas ajánlatot tegyen a piac Matáv-csoporton kívüli szereplőinek.

Kezdeményezik az internethozzáférési piac átfogó újraszabályozását is, és a jelenlegi támogatási rendszer alapvető felülvizsgálatát is, mert jelenleg annak minden eleme kizárólag a monopol piaci szereplőt gazdagítja, és megakadályozza a verseny kialakulását.

A közlemény aláírói között szereplő Vivendi később helyreigazítást adott ki, mely szerint a cég a sajtóban megjelentekkel ellentétben nem aláírója a Matávtól független internetszolgáltatók mai közleményének. "Az aláírás elmaradását ugyanakkor elsősorban nem tartami, hanem formai okok indokolják" - áll a közleményben.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek