Erik, Alexandra
EUR 385,35 Ft
USD 365,78 Ft
11 °C
23 °C

Márciustól olcsóbb lesz a telefonos internet

2003.02.18. 17:09
A Matáv márciustól nagykereskedelmi áron kínálja az internet-szolgáltatóknak a 15 órás, illetve a 40 órás internetes telefondíj-csomagokat, amelyek 25 százalékkal olcsóbbak a kiskereskedelmi árnál. A szolgáltatók maguk alakíthatnak ki kedvezményes díjcsomagokat, így a Matáv várakozásai szerint az internetezési költségek márciusban átlagosan 25 százalékkal csökkenhetnek.
Márciusban az internetezés költsége alapvetően attól mérséklődik, hogy a Matáv nagykereskedelmi áron, azaz 25 százalékkal olcsóbban kínálja a szolgáltatóknak a 15 órás, illetve a 40 órás csomaggal kapcsolatos telefondíjakat. Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója szerint a végfelhasználói árak átlagosan 25 százalékkal lesznek olcsóbbak március elsejétől.

A Matáv elképzelései szerint az internetszolgáltatók a nagykereskedelmi áron vásárolt telefonos internetdíjcsomagot saját internetszolgáltatásukkal együtt, csomagban értékesítik majd tovább a felhasználóknak.

Új, száz órás díjcsomag

Számításaik szerint a havi 15 órás internetezés költsége így 2300-3500 forintról 2100-3000 forintra, a 40 órás internetezés költsége 6500-9000 forintról 5000-6200 forintra fog mérséklődni. A cég bevezet egy új, 100 órás díjcsomagot, amelynek 8750 forint a kiskereskedelmi ára, számításaik szerint az internetszolgáltatóktól ezt a csomagot 8750-9500 forintos áron lehet majd igénybe venni. A 100 órás csomag a 15 és 40 óráshoz hasonlóan hétköznap 16 órától éjfélig és hétvégén 7-24 óra között vehető igénybe.

Olcsóbb ADSL

Az ADSL elérés jelenleg 48 településen elérhető, és 52 újabb településen tervezik bevezetését - mondta el a vezérigazgató. Az ADSL ára is csökkenni fog: a 384 kilobit/másodperces elérés tízezer forintnál is olcsóbb lesz, a jelenlegi árakon pedig 512 kilobit/másodperces adatátviteli sebességet kapnak az előfizetők.

A UPC képviselője kérdésünkre úgy fogalmazott, egyelőre vizsgálják a helyzetet, és még nem döntöttek árcsökkentésről.

Kovács Kálmán a keddi távközlési kerekasztal-megbeszélések után elmondta, hogy az internetes díjcsökkenéssel kapcsolatban aláírták a Matávval a tavaly kötött állami támogatással kapcsolatos szerződés módosítását. A módosítás szerint a kormány a 15 és 40 órás csomagokhoz hasonlóan a 100 órás csomagot is percenként 77 fillérrel támogatja. Míg azonban a többi csomag esetében az állam és a szolgáltató egyaránt percenként 77 fillérrel támogatja a csomagot, a 100 órásnál azonban az állam csak 40 órához nyújt támogatást.

Kovács elmondta, hogy a hírközlési törvény módosítása ügyében május 15-re az összes lényeges pontban egyeztetni fognak az érintett felekkel. A törvényjavaslat azonban csak augusztus végére kerülhet a kormány elé.

Alternatív megállapodások várhatók

Polányi Sándor, a Vivendi vezérigazgatója az alternatív szolgáltatók alkotta Verseny Koalíció (Vivendi, Pantel, GTS-Datanet, Hungarotel, eTel, Elender, UPC) nevében elmondta: ezúttal is bebizonyosodott, hogy a kormányzati eszközök szükségesek a célok eléréséhez. A koalíció tagjai egyelőre nem módosították megállapodásukat a minisztériummal. Véleményük szerint nem az "egyszereplős verseny" koncepciója, illetve nem külön-megállapodások megkötése, hanem a valódi többszereplős piaci verseny elősegítése vihet közelebb az információs társadalom kiteljesedéséhez, és egyúttal ez eredményezhet érzékelhető árcsökkenést is.

Mivel kiemelten fontosnak tartják a ténylegesen többszereplős verseny és az alternatív cégek megerősödését, e cégek újabb tárgyalásokat kezdtek együttműködésük lehetséges formáinak kidolgozására. Polányi Sándor szerint szándékukban áll a kormány céljaival megegyező szerződést aláírni a minisztériummal.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét