Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Kóla, wifi, sültkrumpli

2005.05.18. 07:35
Hetven McDonald's-ban vasárnaptól drótnélküli internet jár a vendégeknek, és az Index öngyilkos küldetésre vállalkozott, hogy kiderítse, működik-e a háló olyan soha nem tapasztalt, extrém körülmények között, mint a tehénszag. A távirányítású túlélőtúra résztvevői, Kovács ügynök (Agent Smith) és Burger doktor (Dr. Burger) online közvetítés keretében igyekeznek három óra alatt annyit enni és wifizni, amennyit csak bírnak. Céljuk, hogy elérjék az emberi teljesítőképesség határát, majd két mosolygós marhahúspogácsa képében reinkarnálódjanak. Barátjuk a kilozsúl. Ellenfelük az idő.

Egyesítettük magunkban egy szuicid hajlamú dokumentumfilmes, egy mindenre elszánt wardriver, illetve az összeomlás szélén álló Michael Douglas erényeit, és most nekivágunk, hogy ellenőrizzük: valóban bewifiződött-e a McDonald's. A legnagyobb hazai gyorséttermi lánc múlt vasárnaptól egyik fizetős wifiszolgáltatóval, a Wierával együttműködve drótnélküli internettel csalogatja a a fizetőképes keresletet, nekünk pedig nem kell kétszer mondani. Önként vállalt küldetésünk célja, hogy pontosan három óra alatt minél több helyszínt végigegyünk, a gyarapodást - illetve a veszteséget - a McDonald's szájtján található kalóriakalkulátor segítségével nyomon kövessük, a fejleményekről pedig élő közvetítés keretében számoljunk be.

#alt#
Itt jártunk.

A küldetés egy ültetés

A küldetés szerda délelőtt tíz órakor kezdődik a Móricz Zsigmond körtéren, a valaha Lordok házának nevezett létesítményben, és ki tudja, hol ér véget. Aggályaink számosak. Egy átlagos testsúlyú felnőtt férfi napi kalóriaszükséglete úgy 9500 kilojoule (2300 kilokalória) körül alakul, ezt a mennyiséget viszont már egyetlen nagyméretű BigMac menü megközelíti a maga 5136 kJ-jával. Utána nem tudjuk, mi lesz. Mint ahogy azt sem tudjuk, sikerül-e összeegyeztetni a hűvös, kimért virtuáliát a halott tehenek maradványaival, a kiberhős fennkölt magányát a zsírszagú zsibongással. Kecsapban úszó billentyűzetet, lcd-monitorra fröccsenő majonézes uborkát vizionálunk, azt pedig még elképzelni sem tudjuk, hogyan fér a mekiben az asztalra egyszerre két tálca meg két laptop.

A Wiera hetven éttermet szerelt fel wifivel, de az egyik cég szájtjáról sem derül ki, hogy pontosan melyikekbe. Az ár viszont ismert: fél óra netezés 750 forintba kerül, száz percért 2800 forintot kér a szolgáltató, ami nem is büntetés, hanem egyenesen megtorlás: a Huwico ugyanezt ingyen adja, de ennyi pénzért lassan egyhónapos szélessáv-előfizetést is lehet kapni, igaz, az nem mobil, és nem jár hozzá tehén.

2005. 05.18. 09:37:22

- Olyan furcsa déja vu-érzésem van - panaszkodik Burger doktor, miután konstatálja, hogy elfelejtett elemet venni a fényképezőjébe - akárcsak az előző, meghiúsult küldetése előtt. Kovács ügynök mélyen hallgat. Tudja: a déja vu nem más, mint hiba a Mátrixban. Kovács ügynök rosszat sejt. Szemerkél az eső. Az ég színe mint egy hatnapos húspogácsáé. Vállat von, beindítja az ablaktörlőt, és nyom egy kövér gázt.

#alt#
Kovács ügynök koncentrál

Egy wardrivingban már bizonyított gépjárművel, két laptoppal, egy pda-val, egy pda-s telefonnal, egy okostelefonnal, egy ostobatelefonnal, egy digitális fényképezőgéppel, egy halom kábellel, töltővel, adapterrel és egy usb-s svájcibicskával indulunk útnak. Mivel nem tudhatjuk, lesz-e a kiszemelt éttermekben wifi, egy gprs-edge-kártyát is csomagolunk, ami nem szélessáv ugyan, de vészhelyzetben megteszi.

Móricz Zsigmond körtér: Böbci megnézi a faliújságot

#alt#
Fedeles rántotta. Close lid. Reboot.

Tíz előtt érkezünk a Lordok házába, de internetről "Segíthetek? Évi" nevű segítőnk nem hallott. Felettese, Böbci (névtáblája szerint Erzsébet) hátramegy a konyhába, és örömmel jelenti, hogy van internet, van kártya, csak várni kell. Mi vagyunk az elsők, ever. Közben Évi megkérdezi, hogy ezt az internetet a mobiltelefonba kell-e dugni, vagy micsoda, de mi csak fontoskodó képet vágunk, és keresünk egy asztalt.

Reggeliket eszünk, mert ilyenkor csak az van - ha a McDonald's-ban délelőtt hamburgert kér, úgy járhat , mint a már említett Michael Douglas az Összeomlásban. A narancslé és a rántotta rendben van, bár a sonka Kovács ügynök szerint jobban hasonlíthatna a disznóra, de Kovács ügynöknek a kávé is ízlik, és innentől én nem hiszek el neki semmit.

Amíg egyikünk lekaparta a Wiera kártyáját a villa kevésbé zsíros végével, a másikunk szétpingelte a rendszert, mert azt regisztráció nélkül is lehet, akárcsak Indexet nézegetni, ha valakinek az jutna az eszébe. Bepróbálkoztuk az ájszikjuval is, de ingyencset nincs. Már remegő térdekkel vártuk az első hasznos bitek érkezését, amikor majdnem katasztrófa történt, az egyik laptopunk akkumulátora ugyanis elkezdett ájuldozni, gyorsan hibernáltuk. Valahol áramot kell lopnunk, ha nem akarunk megbukni a küldetéssel.

#alt#
Rántotta, tószt, mekburi, narancslé, kávé

Bevitt kalória: 4150 kilojoule
Ára: 900 ft
Extra költség: 2800 ft (wifi)

Astoria: Van áram

Egy tükör alatti kegyelemkonnektor, és az egyik laptop megmenekül. Még egy wifizőt viszont már nem bírna el az Astoriánál a McDonald's, de legalább üres volt a csodaasztal, és nem kellett családokat odébbmozgatnunk. Kovács ügynök az egészről mit sem sejt, és a tárgyilagos pártatlanság jegyében a szemközti Burger Kingben próbál áramot lopni. Mondtam neki, hozzon egy hagymakarikát, hátha kidobja vele az itteni biztonsági őr. Kovács ügynök amúgy is étvágytalannak tűnik, és ezzel kompromittállja a missziót. A net megy.

#alt#
McKing Royal- asztali nász

Kovács ügynök megérkezik egy hatalmas burgerkinges zacskóval, benne sztárvórzos hagymakarika és egy whopper. Kovács a meki konkurenciájánál próbált áramot és internetet szerezni, amit egy 99 foirintos kuponért meg is kapott. Kovács elmondása szerint (!) az adminrendszerben kínai karakterek jelentek meg neki, ezért nem mert belépni, és a brutálisan kemény, kólaálló acélbillentyűk nyomkodása amúgy is nagyon lefárasztotta, ezért inkább távozott. Nem hiszek Kovács ügynöknek.

A százperces kártya eddig bírta - egy kép feltöltése közben minden figyelmeztetés nélkül ledobott, és mondta, vegyünk újat. Kétezer-nyolcszázért, persze. Vettünk újat.

#alt#
Sajtos mekrojál, sajtburger, két óriáskóla

Bevitt kalória: 5237 kilojoule
Ára: 1390 ft
Extra költség: 2800 ft (wifi) + 928 ft a Burger Kingből

Houston, we've got a problem

#alt#
Dr. Burger, aki nem kompromittálódott

Kapcsolatunk a bázissal sporadikus, az információáramlás akadozik, a beérkező adatok ellentmondásosak. Ennek tulajdonítjuk lebukásunkat is. Itt van velünk ugyanis a Moszkva téri mekiben Skuló, aki számítástechnikus a Lövőház utcából, és hihetetlen szimattal a nyomunkra bukkant, majd úgy döntött, velünk tölti ebédidejét. "Tudod, mennyibe kerül a wifi?" - kérdezi Skulót a végleg kompromittálódott Kovács ügynök. "Ja, olvastam az Indexen. Kicsit perverz ötlet. Ez így nem fog menni" - feleli Skuló, és belemélyed egy Sertés McFarm dobozába. Mi vegában nyomjuk, nincs hús az asztalon, ennek ellenére Kovács gyomorpanaszokról számol be, és vészjóslóan lesi a vécé ajtaját. Itt a leggyorsabb az elérés, de lejárt az időnk.

#alt#
Kiskrumpli, nagykrumpli, nagykóla, epersék és csokifagyi

Bevitt kalória: 6718 kilojoule
Ára: 1580 ft

Place Blaha, Rue Népszínház

#alt#
Műbőrmátrix

Elegáns, félig meleg, félig hűvös dizájn, bőrnek látszó műbőr fotelek, fának látszó fa, boltív, mozaik; kapros-tejfölös szósz a Cordon Bleu-n, kávéillat, egy szivar hiányzik csak. Nem Párizs, még nem, csak a meki a Blahán. A csúnyán kompromittálódott Kovács ügynök, a.k.a. Agent Smith elrévedve turkál az Ezer sziget-mártásos kertészsalátában, és mobiltelefonon próbál kapcsolatba lépni a bázissal. Net ugyanis nincs.

Dr. Burger egy gyenge pillanatában megjegyzi, mindig azt utálta a legjobban, amikor netezés közben a perceket kell számolni, persze csak magunkat hibáztathatjuk, hiszen ennyi pénzért egy hetes kártyát is vehetünk volna, igaz nem a mekiben, csak előre megrendelve.

A wierás kapcsolat most látszik ugyan, de csatlakozni nem lehet, még az Index sem látszik, aminek pedig ingyen kellene. Dr. Burger usb-s svájcibicskájából nyíló körömollóval nyitja az öntetes zacskót, és úgy dönt, szarik ő bele a mátrixosdiba: ha az áruló Cypher otthagyhatta az űrhajóskaját a bifsztek kedvéért, megteheti ő is. Nem lehet mindenki Neo.

#alt#
Cordon Bleu menük, kávék

Bevitt kalória: 7745 kilojoule
Ára: 2670 ft

Napi fogyasztás: 12000 kilojoule Összköltség: 14000 forint  • Vennék
  • Hírek