Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Párizs lesz a WiFi fővárosa

2003.05.16. 10:04
Két technológiai cég és a párizsi metrót üzemeltető vállalat elindított egy kísérletet, amelyben egy fontos észak-dél irányú útvonal mellett az összes metróállomásnál antennát helyeztek el, így azok környékén a WiFi hálózati kártyával rendelkező járókelők ingyen elérhetik az internetet. Ha a kísérlet sikeres lesz, akkor hamarosan Párizs egésze egyetlen hatalmas elérési ponttá válhat.
Egyesek az internet kiépülésének kezdeteihez hasonlítják azt a rohamot, melynek során világszerte több tízezer elérési pontot létesítettek a reptereken, kávézókban, éttermekben, szállodákban, egyetemeken, a vonatokon és a repülőgépeken. A Verizon keddi bejelentése szerint Párizs után New York utcáin is el lehet majd érni az internetet: a vállalat a telefonfülkéket fogja WiFi eléréssel felszerelni, ily módon kihasználva saját vezetékes telefonvonalait.

Ezer tesztelő

Jean-Paul Figer, a projektben részt vevő Cap Gemini Ernst & Young műszaki igazgatója elmondta, hogy eddig több mint ezren jelentkeztek, és egyre többen érdeklődnek. A végső cél a teljes lefedettség elérése, de a WiFi antennák korlátozott, körülbelül száz méteres hatótávolsága jelentősen megnehezíti a dolgukat.

A párizsiak csak a kísérleti időszak végéig, június 30-ig böngészhetnek ingyen a neten, ugyanakkor a szolgáltatók még nem hozták nyilvánosságra a később bevezetendő áraikat. Figer véleménye szerint a szolgáltatók közötti verseny leviszi majd az árakat.

Távmunkások

A Párizs egész területére kiterjedő lefedettség valószínűleg alapvető változásokat hozna a városban, például az ott működő vállalkozások számát illetően. "Hatalmas előnyt jelentene a cégek számára az a tény, hogy folyamatosan kapcsolatban lehetnek a város távoli pontjain lévő alkalmazottaikkal, mégpedig többletköltség nélkül" - mondta Figer, a szállító cégeket és az ingatlanügynökségeket hozva fel példaként.

A rendszer kiépítésében a Cap Gemini mellett a Cisco Systems és a párizsi metrót üzemeltető RATP vesz részt. Az infrastruktúra nagy része már ki van építve: a rádiós adókat a már meglévő optikai hálózatra kell csatlakoztatni. Figer elmondása szerint a legnagyobb akadályok nem technológiai, hanem bürokratikus jellegűek, ugyanis számos szervezettől kell engedélyt kérniük a működtetéshez.