Emőke
-4 °C
9 °C

Egyre népszerűbb a mobilfogadás

2003.04.24. 11:11
Hollandiában, Svédországban, Németországban, Nagy-Britanniában és Ausztriában már mobiltelefonokról lehet megvásárolni sorsjegyeket, sporteseményekre fogadni és nyereményjátékokon részt venni. Ázsiában még csak most kezdenek hasonló szolgáltatásokat bevezetni.
A mobilos fogadás (m-fogadás) egyik előnye, hogy mind a játékosok, mint az üzemeltetők a névtelenség homályába burkolózhatnak. A technológiával tökéletesen személytelenné válhatnak a fogadások, a résztvevők nem ismerhetik meg egymást, és ennek igen ösztönző hatása van. "Olyan, mintha egyedül vennél részt a sorsolásban. A játékosok úgy érzik, máris nyertek" - mondta a CNN tudosítójának Wayne Flohil, egy amszterdami irodavezető, aki nemrégiben egy mobilos sorsoláson egy nagy értékű Apple iPod zenelejátszót nyert.

Mobil lottó

Világszerte csökkennek a sorsjegyeladások, az állami lottózók pedig új játékosokat akarnak elérni, eljött tehát a m-fogadások ideje, fogalmaz a CNN. Hollandiában és Svédországban nemrégiben indítottak el államilag is jóváhagyott mobilos szerencsejátékokat, Angliában pedig hamarosan várható elindításuk. Ezek a játékok a meglévő formátumokra épülnek, mint például az ismert lottóra, amelynél a játékosok egy számsorozat beküldésével vehetnek részt a napi vagy heti sorsoláson. Magyarországon is népszerűek az emelt díjas SMS küldésével játszható mobilos nyereményjátékok.

A jelenleg évi ötvenmillió dollárosra becsült mobilos szerencsejáték piac a következő években várhatóan növekedni fog, mondta Robin Bosworth, a Schema távközlési tanácsadó cég elemzője. Ez az új piac olyan óriásvállalatok érdeklődését is felkeltette, mint például a Hewlett-Packard, amely az amszterdami lottószoftver-fejlesztő Openlot számára szállít hardvereket és egyéb rendszereket. A Siemens pénzügyi és értékesítési támogatást nyújt a mobilos fogadásokkal foglalkozó Scaraboo vállalatnak. Az Orange az Egyesült Királyság fogadóirodái számára tette elérhetővé hálózatát. A hálózat üzemeltetője és a fogadásokkal foglalkozó vállalat általában megosztják egymás közt a bevételeket, érthető tehát, hogy az elismert cégeket miért érdekli ennyire a szerencsejáték.

Fogadás futamindítás után

A mobilos szerencsejáték előretörésével a fogadási szokások is megváltozhatnak, például számos szolgáltatónál a mérkőzések kezdete után is lehet fogadásokat kötni. A Siemens az úgynevezett dinamikus fogadást is letesztelte lóversenyeken, síugrásban, fociban és más sportokban. A három dolláros fogadás megtétele után a játékos azonnal kap egy üzenetet az új esélyekkel, amelyek másodpercenként változnak, és amelyekkel a játékos újabb fogadásokat köthet. A néhány év múlva elterjedtebbé váló multimédiás telefonok még ennél is több lehetőséget tartogatnak, hiszen a felhasználók a mobil képernyőjén végig követhetik a mérkőzéseket.

Angliában legális

A mobilos fogadások jogi helyzete még rendezetlen, ezért a szolgáltatóknak várhatóan szembe kell nézniük néhány vitával. Tymen Selman, az Openlot vezérigazgatója a CNN-nek úgy nyilatkozott: Angliában nincsenek olyan törvények, amelyek kifejezetten tiltanák a mobilfogadást, ezért a szerencsejátékkal foglalkozó cégnek érdemes lenne rávenniük a szabályozó testületeket a jelenlegi helyzet a törvénybe foglalására.

Szenvedélybetegek

Az Egyesült Államokban nem ilyen egyszerű a helyzet, ott ugyanis törvénybe ütköző az interaktív fogadás. Sajnos a szerencsejátékkal kapcsolatos szociális problémák egyáltalán nem csökkennek a mobiltelefonos technológiák szerepének növekedésével. Roel Kerssemakers, az amszterdami Jellinek szenvedélybetegség-megelőző központ munkatársa úgy véli, hogy az azonnal elérhető játékok veszélyesek, és könnyen rájuk lehet szokni. Néhány mobilszolgáltató attól fél, hogy az ügyfelei komoly adósságokat halmoznának fel a telefonszámlájukon, ezért inkább előre kifizetett telefonkártyák bevezetésével próbálkoznak.

Selman megjegyezte, hogy ettől nem kell félni, ugyanis a mobilos fogadás hatékony korlátozást tesz lehetővé, melynek segítségével a játékosok megszabhatják a napi vagy heti költési korlátokat. Szerinte sokkal komolyabb szabályozást lehet így elérni, mint a hagyományos sorsjegyvásárlás esetén.