Kié lesz az MP3.hu?

2000.02.25. 23:08
Az internet piaci tényezővé válásával Magyarországon is megindult a harc az egyre értékesebbé váló domainnevekért. Az MP3.hu tulajdonosa nem sokáig örülhetett jogosan szerzett domainjénak: az Internetszolgáltatók Tanácsa még az ingyenesen letölthető zenéket kínáló oldal beindítása előtt visszavette tőle a nevet, formai hibára hivatkozva.
Kapkodnak érte - itthon is
Lobenwein Róbert számára 1999 júliusában jegyezte be a Pronet (múlt csütörtök óta Nextra) az www.MP3.hu domaint. Tervei szerint az oldalról ingyenes, jogtiszta hanganyagokat tölthetnének le a látogatók. A főleg magyar vonatkozású zenéket és más hanganyagokat tartalmazó oldal működtetési költségeit a reklámbevételek mellett alapítványi támogatásokból fedezte volna. A domain regisztrációját azonban idén januárban formai okokra hivatkozva visszavonta az Internetszolgáltatók Tanácsa.

Helyfoglalás
Úgy tűnik, egyesek még a regisztráció liberalizálása előtt lecsaptak a jól hangzó nevekre. A playboy.hu és altavista.hu domainek foglaltak, az ISZT adatbázisában azonban nem szerepel a domain fenntartója, sem az, hogy mikor jegyezték be.
Mint azt Topa Katalin, a Nextra (korábbi nevén Pronet) munkatársa elmondta, az MP3.hu bejegyzésével kapcsolatos dokumentumokat január közepén bekérte tőlük Ganzler Katalin, az Internetszolgáltatók Tanácsának munkatársa. Az ISZT Lobenwein lapengedélyét, egyéni vállalkozói igazolványát és a regisztrációs kérvényt akarta látni. Ez utóbbi dokumentumot azonban nem találták a szolgáltatónál, mely január elején költözött új irodába, a kérvény valószínűleg elkeveredett a költözés során. A Pronet ezért behívta Lobenwein Róbertet, és új regisztrációs kérvényt állítottak ki, értelemszerűen januári dátummal. A papírokat átküldték Ganzler Katalinnak, aki azonnal jelentkezett: formai hiba miatt érvénytelen a regisztráció, mivel a regisztrációs papíron januári dátum szerepel. A domaint ekkor elvették bejegyzőjétől. Ez a lépés ellentétes az ISZT szabályzatával, mely szerint egy domaint csak azután lehet visszavonni bejegyzőjétől, hogy 60 nappal előbb írásban értesítik. Ilyen értesítést azonban sem Lobenwein, sem a Pronet nem kapott azóta sem.

Az ISZT szabályzatának rendelkezései

Nevet csak regisztráló szervezet vonhat vissza. A visszavonásra vonatkozó döntésről a regisztráló szervezetnek az Igénylő adminisztratív felelősét 60 nappal a visszavonás végrehajtása előtt írásban értesítenie kell.

A regisztrált nevet a regisztráló szervezet visszavonja, ha a regisztrációkor az Igénylő által adott adatok nem voltak valósak, és az adat befolyással volt az igény elbírálására. A Regisztrátor vagy a regisztráló szervezet elutasítja a regisztrációs kérelmet, ha más szervezetek érdekeit nyilvánvalóan sértőnek (megtévesztőnek, alaptalanul kizárólagosságot sugallónak) találja az adott nevet éppen az adott Igénylő számára regisztrálni, azonban sem a Regisztrátor sem a regisztráló szervezet nem vállal felelősséget arra vonatkozóan, hogy minden ilyen esetet felismer és minden ilyen kérelmet elutasít.

Februárban a Pronet ismét megpróbálta a domaint regisztrálni ügyfele számára, Ganzler Katalin azonban még aznap jelezte e-mailben, hogy a nevet nem adhatják ki, mivel "kizárólagosságot sugall". Ekkor a Pronet képviselője szavazást kért az Internetszolgáltatók Tanácsának közgyűlésén arról, kiadhatják-e a nevet kérvényezőjének. Az ISZT nemleges döntése után Topa Katalin csak azt tudta tanácsolni ügyfelének, problémájával forduljon Martos Balázshoz, az ISZT elnökéhez. Az ISZT döntései ellen ugyanis sehol nem lehet fellebbezni, nincs felsőbb fórum, nincs ügyfélszolgálat, panasziroda, vagy bármilyen visszajelzési lehetőség az igénylők számára. Az igénylők csak a regisztrátoron, vagyis internetszolgáltatójukon keresztül tarthatnak kapcsolatot az ISZT-vel, amely zárt üléseken dönt a kérdéses ügyekben, döntéseit pedig nem köteles megindokolni.

Ganzler Katalin az ügyet firtató kérdésünkre mindössze annyit válaszolt: "Rossz információt kapott, nem tudok önnek segíteni a kérdésben."

Az MP3.hu domain az ISZT adatbázisa szerint nem foglalt, ugyanakkor a tiltott nevek listáján sem szerepel. Rejtélyes, hogy miért kérte be az ISZT pont ennek a domainnek az adatait, amikor Topa Katalin szerint még nem volt arra példa, hogy bejegyzett domain regisztrációját felülvizsgálják. Lobenwein Róbert szerint elképzelhető, hogy valaki így próbálja megszerezni a domainnevet, amelynek az ingyenes hangformátum népszerűvé válásával igencsak megnőtt a piaci értéke. Az bizonyos, hogy rengeteg MP3.hu-ra vonatkozó regisztrációs kérelem vár a szolgáltatóknál a márciusi liberalizációra. Az ISZT érvényes szabályzata szerint a március 2 előtt érkező kérelmek között sorsolással döntenek, mivel mindegyik kérvényező egyformán jogosult a regisztrálni kívánt névre. Így elképzelhető, hogy az MP3.hu-t is kisorsolják majd, Lobenwein kérvénye pedig csak egy lesz a számtalan igénylés között.  • Hírek
  • Személyi kölcsön