Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Általános tiltakozás az internetadó miatt

2008.04.23. 17:07
Szerda reggelre még csak az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (ATSzE) adott ki tiltakozó közleményt amiatt, hogy Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága keddi ülésén leszavazott minden olyan módosító javaslatot, ami kiemelte volna a netszolgáltatást a kulturális járulékoltatási körből, délutánra azonban minden fontosabb érdekvédelmi szervezet felemelte a hangját.

"A jelen nyilatkozat aláírói szerint a kulturális járulékfizetés rendszerének az internetes hozzáférés-szolgáltatásra, illetve hálózatfejlesztésre történő kiterjesztése (vagyis az úgynevezett "internetadó" bevezetése) elhibázott és az információs társadalom fejlesztésére, illetve a gazdasági versenyképesség javítására irányuló uniós és hazai kormányzati szándékkal alapvetően ellentétes. Az aláíró civil és szakmai szervezetek - a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) ezzel egyező szakmai álláspontjával egyetértve - felkérik az Országgyűlés tagjait, hogy ne támogassák a Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény módosításáról szóló T/5395 számú törvényjavaslatot" – áll a közös nyilatkozatban, amit kilenc szervezet írt alá.

Az aláírók között megtalálható az ATSzE, a BME InformációsTársadalom- és Trendkutató Központja, az Infomediator Információs Társadalmi Felhasználóvédelmi Iroda, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége és az Inforum, de az Internet Szolgáltatók Tanácsa, a Magyar Tartalomipari Szövetség, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete és a Netrekész Közhasznú Kft. is csatlakozott a nyilatkozathoz.

E-balhé

Az aláírók kihangsúlyozzák, hogy 2008 Európában az "e-Befogadás" éve, melynek keretében a piaci szereplők, a civil szervezetek és az állam mindent megtesznek azért, hogy minél több ember éljen és élhessen a számítástechnika és az internet adta lehetőségekkel, javítva ezzel többek között a gazdaság versenyképességét. Magyarország ezzel szemben egy olyan internetadó bevezetésére készül, amely minden tekintetben ellentmond ennek a törekvésnek. "Az "internetadó" bevezetésével Magyarország nemcsak a hazai szolgáltatók és fogyasztók felé küldene negatív üzenetet, hanem az unióban is egyedülálló módon rövid távú bevételek érdekében kockáztatna egy széles körű konszenzuson nyugvó fejlesztéspolitikai célkitűzést" – ogalmaz a közlemény.

A szervezetek felhívják a figyelmet arra is, hogy az internetadó az elektronikus közszolgáltatások igénybevételét is költségesebbé tenné, és hogy az új járulék jelenlegi javaslata úgy született, hogy az információs társadalomra és a digitális írástudásra vonatkozó hatástanulmány nem készült. "Az "internetadó" - mértékétől függetlenül - rendkívül rossz üzenetet hordoz egy olyan országban, melynek egyik meghirdetett és kormányprogramba is foglalt célja az információs társadalom kiépítése, a digitális írástudás terjesztése" – áll a nyilatkozatban. A közlemény azzal zárul, hogy az aláírók szívesen folytatnának tárgyalásokat az OKM és az NKA képviselőivel, hogy mind a piaci szereplők, mind a szakmai szervezetek, mind az Oktatási és Kulturális Minisztérium számára elfogadható kompromisszumban állapodhassanak meg. Ehhez azonban feltétlenül szükségesnek tartják a jelenlegi javaslat visszavonását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!