Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Még mindig elfogadhatatlan az internetadó

2008.04.23. 11:10
A szolgáltatók ismét közölték, hogy nem kérnek a kulturális járulékból, még akkor sem, ha az így beszedett adó egy részét a digitális kultúra fejlesztésére fordítanák.

Kóka János és Pető Iván a kulturális járulékokkal kapcsolatos törvényjavaslat módosító indítványában azt írják, hogy "az IKT szektortól elvont pénz a szolgáltatókkal való egyeztetés alapján legalább 50 százalékban visszaforgatandó a digitális kultúra fejlesztésre, mérsékelve ezzel a járulék által kiváltott versenyképesség rontó hatásokat". Ez úgy hangzik, mint erre a javaslatra rábólintottak volna a távközlési cégek, aminek némiképp ellentmond, hogy az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (ATSzE) szerdai sajtóközleménye szerint a távközlési piac képviselői a hétfői egyeztetésen nem tudtak közös álláspontot kialakítani az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap megjelent képviselőivel.

A magyar távközlési cégek szerdán ismét elmondták, hogy tiltakoznak az Oktatási és Kulturális Minisztérium javaslata ellen, amely szerint az internetelérésekből származó árbevétel után 0,8 százalék kulturális járulékot kell fizetnie a szolgáltatóknak.

Az ATSze külön kihangsúlyozta, hogy a kulturális járulék internet-szolgáltatásra való kiterjesztése abban a formában is elfogadhatatlan, ha a befizetett járulék 50 százalékát valamilyen formában a szektor visszakapná. Ezt a felvetést ráadásul a benyújtott törvénymódosítási javaslat nem tartalmazza, így semmi sem biztosítja, hogy megvalósul.

„Az internet hozzáférés megadóztatása nehezítené a digitális írástudatlanság felszámolására tett piaci és kormányzati törekvéseket, és hosszú távon az ország versenyképességének csökkenéséhez vezethet” – mondta el Szathmári Géza, az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének elnöke, a GTS-Datanet ügyvezetője. „Az információhoz való hozzájutás ráadásul olyan alkotmányos alapjog, amelyet nem szabadna adminisztratív eszközökkel korlátozni” – tette hozzá.

Leszavazták

Bár korábban többen is módosító javaslatokat nyújtottak be az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága elé, amelyek kiemelték volna az internetszolgáltatást a kulturális járulékoltatási körből, ezeket a bizottság kedden egyhangúlag leszavazta. Emellett másféle javaslatok is születtek, Lukács Tamás (KDNP) és Halász János (Fidesz) közös módosító indítványában arra tett javaslatot, hogy az internetszolgáltatás után csak akkor kelljen 0,8 százalékos járulékot fizetni, amennyiben a szolgáltató pornószolgáltatást végez. Ez azonban nem kivitelezhető, mert nincs olyan internetszolgáltatás, amelyen keresztül pornótartalom ne lenne elérhető, Magyarországon ilyen tartalomszűrés nem létezik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!